Saopštenje povodom izjave ministarke Gordane Đurović

0

gordana djurovicIzjava ministarke za evropske integracije, Gordane Đurović, povodom tužbe MANS-a zbog proglašavanja odgovora na upitnik Evropske komisije tajnom, pokazuje njenu namjeru da monopolizuje proces evropskih integracija u cilju prikrivanja neistina koje se plasiraju međunarodnoj zajedinici.

Nakon što su mediji objavili manji dio odgovora na Upitnik Evropske komisije, jasno je da je jedan od ključnih motive ministarke Đurović da proglasi odgovore tajnom u namjeri da se prikriju neistinite informacije date Evropskoj komisiji. Tako je, na primjer, državna administracija obavijestila Komisiju da svi crnogorski sudovi imaju internet prezentacije na kojima se nalaze sudske presude što je notorna neistina. Tek nakon što je MANS ukazao na niz problema kroz paralelne odgovore na Upitnik, mediji su ukazali na očigledne neistine u zvaničnim odgovorima, pa su pojedini sudovi, u pokušaju da zataškaju skandal, objavili saqjtove, na kojima se ni danas ne nalaze presude.

Ovaj primjer dokazuje da zvanični odgovori na upitnik ne odgovaraju realnom stanju, jer je državna administracija uložila veći napor u kreiranje fiktivne slike, nego u prepoznavanj stvarnih problema i sprovođenje reformi.

U državi u kojoj postoji politička odgovornost, ministarka Đurović bi podnijela ostavku sa obrazloženjem da ne želi da njena neprofesionalnost i neistine navedene u odgovoru na Upitnik, ugroze proces evropskih integracija i iskompromituju državu pred evropskom administracijom.

Umjesto toga, ministarka Đurović bahato saopštava da nema vremena da se bavi javnošću odgovora na Upitnik. Takvo ponašanje jasno pokazuje koliko ministarka Đurović i sama gaji evropske vrijednosti, kao što su javnost i lična odgovornost, ali i nedvosmisleno pokazuje namjeru ministarke da monopolizuje process evropskih integracija i odstrani sve koji imaju drugačije mišljenje. Takva praksa je ministarki Đurović do sada omogućavala da bez znanja javnosti koordinira procesom obmanjivanja evropske administracije, a ne istinskim reformama u cilju ulaska u Evropsku uniju.

MANS je čvrsto uvjeren da će Upravni sud utvrditi da je rješenje ministarke Đurović nezakonito i da javnost ima pravo da zna na koji način se izvještava o reformama u Crnoj Gori, jer ne postoji ni jedan privatni ili državni interes koji bi bio ugrožen objavljivanjem podataka. Primjeri koji su do sada iznošeni u javnost su potvrdili da bi objavljivanjem spornih odgovora na upitnik bili ugroženi samo oni državni službenici koji su neistinitim informisanjem Evropske komisije prikrili činjenice, što svakako nije u interesu ni države, a ni njenih građana.

Dosadašnji sudski procesi koje je MANS vodio protiv državne administracije zbog prikrivanja podataka u njihovom posjedu, govore u prilog činjenici da i odgovori na upitnik trebaju biti dostupni javnosti. Upravni sud je u preko 90% slučajeva ili u preko 1600 postupaka donio presudu u korist javnog objavljivanja podataka i ne sumnjamo da će to i ovog puta biti slučaj.

Umjesto bježanja od odgovornosti, očekujemo da će se ministarka Đurović posvetiti utvrđivanju istinitosti pojedinih odgovora i sankcionisanju pojedinaca koji su neistinito odgovorili na pitanja Evropske komisije i time kompromitovali državu. Samo takvo ponašanje bi zaista pokazalo da je interes i ministarke i Vlade Crne Gore, sprovođenje neophodnih reformi, a ne zataškavanje problema i manipulisanje crnogorskim javnim mnjenjem, ali i međunarodnom zajednicom.

Vanja Ćalović
Izvršni direktor

Komentari su isključeni.