Saopštenje povodom presude Osnovnog suda u Podgorici po tužbi Vladimira Bebe Popovića

0

Presuda sudije Milice Vlahović ne zaslužuje drugačiji komentar osim da je sramna i da predstavlja razlog da se svaki elementarno pošten građanin Crne Gore postidi crnogorskog sudstva. Zato ću u zakonskom roku svakako podnijeti žalbu na ovu presudu kako bi i Viši sud zauzeo stav o neosnovanim, nerazumnim i nerazumljvim zahtjevima Vladimira Bebe Popovića.

Podsjećam da je sudija Vlahović na samom početku suđenja tražila sama od predsjednika suda da je izuzme iz ovog predmeta. Dakle, ona je na početku suđenja faktički priznala da nije sposobna da donese zakonitu odluku u ovom sporu, ali je predsjednik suda ostavio da sudi u predmetu. Obzirom na krajnje primitivni nastup Vladimira Bebe Popovića pred sudom, gdje je čak na posljednjem ročištu izjavio kako se za suđenje spremao tako što je dan ranije zajedno sa advokatom posjećivao bastijalne porno sajtove i provjeravao da li je na njima još uvijek snimak koji on šeruje svima, očigledno je sudija Vlahović bila u strahu da bi odbijanjem njegovog zahtjeva mogla doći u situaciju da bude sljedeća žrtva prljave kampanje inspirisane na nekom od tih sajtova.

Presuda sudije Vlahović dodatno potvrđuje po čijem nalogu je Vladimir Beba Popović učestvovao u najprljavijoj kampanji na ovim prostorima sa pokušajem kaljanja ugleda Vanje Ćalović i MANS-a samo zato što otkrivaju korupciju i kriminal njegovog nalogodavca i ličnog prijatelja u vrhu izvršne vlasti. Na ovaj način sudija Vlahović je nastavila prljavu kampanju i kršenje osnovih ljudskih prava, jasno pokazujući da je presudu donijela u interesu Vladimira Bebe Popovića i vrha izvršne vlasti koja stoji iza te kampanje i koja je angažovala Popovića za izvođača radova na terenu.

Koliko je zakonita i stručna presuda sudije Vlahović možda najbolje pokazuje njeno pozivanje na Zakon o autorskim i srodnim pravima, u dijelu u kome daje obrazloženje za zaključak da su Vladimiru Bebi Popoviću povrijeđena lična prava izjavom da je on postavio sporni snimak na internet. Tako je sudija Milica Vlahović montirani snimak koriščen za brutalne napade i podmetanja protiv Vanje Ćalović progasila autorskim djelom Vladimira Bebe Popovića, vjerovatno strahujući da u protivnom ona ne bude predmet nekog sličnog “autorskog djela”.

Na kraju, od sudstva kojim rukovodi Vesna Medenica i u kome Sudski savjet sačinjaju uglavnom dokazani partijski vojnici vladajuće partije, teško je očekivati da zaštiti ljudska prava i postupa zakonito u ovakvim predmetima. Sudovi kojima rukovodi Medenica imaju zadatak da štite “autorska djela” Vladimira Bebe Popovića i njihovog zajedničkog nalogodavca u vrhu izvršne vlasti, koji im je dodijelio uloge i funkcije.

Veselin Radulović, advokat

Komentari su isključeni.