SDT da ispita garancije za Petra Lazovića

0

Izvor: Portal RTCG

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) trebalo bi posebno da ispita motivaciju bilo koga van porodičnih krugova porodice Lazović, da kao garanciju dostupnosti Petra Lazovića organima gonjenja, ponudi višemilionsku imovinu, poručeno je iz Istraživačkog centra MANS-a. Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac saopštio je za Portal RTCG da je u ovom slučaju potrebna detaljna finansijska istraga.

“Smatram da postoji i više nego dovoljno razloga da se ispitaju, ne samo kumovske, već i sve druge veze između porodice Lazović i mreže povezanih kompanija uključujući i ‘Gufo’ i ‘Bemax’. Ovo naročito imajući u vidu relacije sa kriminalnim klanovima za koje se sumnjiči Petar Lazović. Specijalno tužilaštvo bi trebalo posebno da ispita motivaciju bilo koga van porodičnih krugova porodice Lazović, da kao garanciju Petrove dostupnosti organima gonjenja, ponudi višemilionsku imovinu. Naravno, tako nešto pretpostavlja detaljnu finansijsku istragu koja mora da obuhvati ne samo neporesredno okruženje Lazovića, već lica sa kojima je ova porodica imala poslovne i druge vrste relacija”, istakao je Milovac.

Ranija analiza MANS-a pokazuje ko je Željko Garić, vlasnik podgoričke kompanije ‘Gufo’ koja nudi milionski vrijedne nekretnine kao garanciju za Petra Lazovića, sina kontroverznog policijskog funkcionera Zorana Lazovića.

“Stariji Lazović je u fokus javnosti dospio nakon što je MANS objavio video snimak sa svadbe Safeta Kalića, kojoj je osim Lazovića, tada zaposlenog u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, sam vrh tadašnjeg balkanskog kriminalnog podzemlja. Mlađeg Lazovića specijalno tužilaštvo sumnjiči za veze sa ‘kavačkim klanom’. Kompanija ‘Gufo’ se prethodno zvala ‘Fendy’, a široj javnosti je poznata kao vlasnik čuvenog kafea “Grand“ koji je dugo godina bio mjesto okupljanja političke elite i kriminalnog miljea. Kafe je zatvoren nakon što je u septembru 2015. godine na njega bačena eksplozivna naprava. U upravnom odboru kompanije ‘Fendy’ (današnji ‘Gufo’) su bili Ranko Ubović, za koga se kasnije ispostavilo da je i stvarni vlasnik kompanije “Bemaks” i Aleksandar Mijajlović, bliski poslovni partner Ubovića”, naveli su iz MANS-a.

Tvrde da osim kompanije ‘Gufo’, Garić je i jedini vlasnik kompanije ‘Ženski košarkaški klub Budućnost – Bemaks’ sa kojom je Glavni grad Podgorica sklopio ugovor o upravljanju budućim sportskom rekreativnim centrom u Tološkoj šumi, a nakon što je upravo ‘Bemaks’ ovom sportskom klubu obezbjedio donaciju od 800.000 eura za uređenje te površine.

“Kompanija ‘Gufo’ se pojavljuje kao investitor brojnih stambenih objekata u Podgorici i na crnogorskom primorju na kojima gotovo po pravilu radove izvodi kompanija ‘Bemaks’. MANS je ranije otkrio da je porodica Lazović u kumovskim odnosima sa tada formalnim vlasnikom ‘Bemaksa’, Veselinom Kovačevićem, što je kako su naveli u ovoj kompaniji bio razlog da Marko Lazović od njih stan kupi po privilegovanoj cijeni”, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora.

Podsjetimo, pravni zastupnici uhapšenog službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost Petra Lazovića nude 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu da bi se on branio sa slobode.

Lazović, koji je uhapšen u julu osumnjičen je za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja.

Petar Lazović je sin Zorana Lazovića koji je do 1. marta 2021. godine, kada je smijenjen, bio šef Sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

U Crnoj Gori je aktuelna afera o potencijalnoj umiješanosti visokih policijskih službenika u organizovani kriminal. Lazović je u nedavnom pismu javnosti odbacio sve optužbe.

Komentari su isključeni.