Sedam opština potrošilo 6,3 miliona

0

Sedam crnogorskih opština, u kojima glasa gotovo 60 odsto biračkog tijela Crne Gore, u tri izborna mjeseca 2016. godine, za lokalnu infrastrukturu trošilo je mjesečno tri puta više novca nego u prvih šest i po mjeseci ove godine, koji su bili neizborni.

slavoljubstijepovic

Glavni grad na čijem je čelu Slavoljub Stijepović uoči izbora potrošio preko tri miliona eura

Opštine Podgorica, Herceg Novi, Nikšić, Kotor, Tivat, Pljevlja i Cetinje su u predizbornom periodu za lokalne radove potrošile oko 6,3 miliona eura, za razliku od 4,5 miliona, koliko je potrošeno za prvih šest i po mjeseci 2016. godine.

To pokazuje analiza zvaničnih podataka koje su analizirali Istraživački centar MANS-a i list Dan.

Posmatrano po opštinama, Glavni grad Podgorica je u izbornom periodu za lokalnu infrastrukturu potrošio 3,27 miliona, odnosno prosječno mjesečno oko milion eura. U neizbornih šest i po mjeseci potrošio je otprilike istu sumu, tj 3,28 miliona eura, ali je mjesečni prosjek potrošnje bio pola miliona, pa proizilazi da je ove izdatke duplirao u vrijeme izborne kampanje.

Opština Nikšić je u tri predizborna mjeseca potrošila 780 hiljada eura, odnosno u prosjeku 260 hiljada na mjesečnom nivou. Istovremeno, zvanični podaci pokazuju da je ta opština u prvom dijelu 2016. godine za lokalne radove izdvojila oko 238 hiljada ili 37 hiljada mjesečno, pa proizilazi da je uvećala potrošnju za sedam puta.

Pljevaljska opština je u tri izborna mjeseca potrošila 307 hiljada eura ili 100 hiljada mjesečno, dok je u neizbornom periodu izdvojila ukupno 138 hiljada, pa proizilazi da je prosjek mjesečne potrošnje bio oko 21 hiljadu eura. Dakle, uvećanje mjesečnog prosjeka u izbornom periodu je bilo veće za pet puta.

Zanimljivo je da su i primorske opštine, koje suspenduju radove u toku sezone, upravo u tom periodu potrošile znatno više novca za izgradnju lokalne infrastrukture nego u toku pripreme za sezonu.

Tako je Opština Herceg Novi potrošila u izbornom periodu za lokalne radove 804 hiljade eura ili prosječno 268 hiljada mjesečno, dok je u neizbornom dijelu godine potrošila ukupno 240 hiljada eura ili 37 hiljada na mjesečnom nivou, što znači da se radi o sedam puta većoj potrošnji.

Opština Kotor je u izbornom periodu prosječno mjesečno trošila 210 hiljada i ukupno za tri mjeseca potrošila 630 hiljada eura, za razliku od neizbornog perioda kada je mjesečno trošila u prosjeku 69 hiljada eura i za pola godine potrošila 450 hiljada eura, pa je na njenom primjeru uvećanje od tri puta.

Opština Tivat je u izbornom periodu izdvojila za lokalnu infrastrukturu 630 hiljada, što je 210 hiljada mjesečno u prosjeku, dok je u neizbornom dijelu godine potrošila ukupno 452 hiljade ili 65 hiljada na mjesečnom nivou. To znači da je za tri puta uvećala izdatke.

Konačno, Opština Cetinje u neizbornom periodu gotovo da nije imala izdataka za lokalnu infrastrukturu, dok je u izbornom periodu za te svrhe potrošila 118 hiljada eura.

Izdaci za izgradnju lokalne infrastrukture i građevinske objekte često se u izbornim ciklusima koriste za ostvarivanje političkog uticaja i prednosti na terenu.

Istraživački centar MANS-a i list Dan prethodno su objavili da je i Ministarstvo održivog razvoja i turizma u izbornom periodu značajno uvećalo izdatke za izgradnju lokalne infrastrukture i građevinskih objekata kada je potrošilo 4,5 miliona eura.

Pišu:
Ines Mrdović
Marko Vešović

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije i Ambasade SAD u Podgorici. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima donatora.

 

Komentari su isključeni.