Sjutra se u sudu pregleda snimak svadbe narko bosa Safeta Kalića

0

Po prvi put pred crnogorskim sudovima će biti izvedeni dokazi o spregama vlasti i pripadnika organizovanog kriminala i to u sudskom postuku koji MANS vodi protiv države.

Nažalost, to se ne dešava u sklopu istrage o vezama pripadnika crnogorske ANB sa narko kartelom Safeta Kalića već po tužbi NVO MANS protiv države zbog povrede prava na privatnost i kršenja osnovnih ljudskih prava.

Novo ročište po tužbi MANS-a na kome će biti emitovan snimak svadbe Safeta Kalića će se održati u petak, 09. maja sa početkom u 9 časova u pred sudijom Osnovnog suda u Podgorici, Ljiljanom Šoškić.

Četiri godine od kada je snimak objavljen, sve aktivnosti policije i tužilaštva tim povodom bile su usmjerene na to da se utvrdi sa koje adrese i ko ga je objavio. Ni policija, ni tužilaštvo nijesu ispitivali veze službenika bezbjednosnih struktura Crne Gore i lica optuženih ili osuđenih za najteža krivična djela organizovanog kriminala.

MANS je tužbu protiv države podnio još u decembru 2011. godine nakon što je postalo očigledno da je Uprava policija nad zaposlenima MANS-a nezakonito sprovodila mjere tajnog nadzora, pratila našu internet komunikaciju, a sve u cilju otkrivanja ko je na Youtube mrežu postavio snimak na kome se prikazuje privatno druženje više funkcionera crnogorskog ANB-a sa Safetom Kalićem, Darkom Šarićem i više pripadnika surčinskog i zemunskog klana, odgovornog za likvidaciju premijera Srbije.

Prethodno je Uprava policije u maju 2010. godine pozivala zamjenika izvršnog direktora MANS-a, Veselin Bajčetu i tražila od njega informaciju ko je objavio snimak Kalićeve svadbe na internetu, dok je godinu dana nakon toga istim povodom pozvala i izvršnu direktoricu, Vanju Ćalović. Savjet za građansku kontrolu policije je za ovaj slučaj ocijenio da se radi o očiglednom kršenju prava zaposlenih MANS-a.

Nalog policiji da se prema zaposlenima MANS preduzmu nezakonite mjere je donijela zamjenica Osnovnog državnog tužioca u Bijelom Polju, Ljubinka Madžgalj, čije saslušanje, na predlog MANS-a, takođe treba da se sprovede sjutra.

Pored nje, planirano je i saslušanje službenika policije Siniše Stojkovića na okolnosti postupanja prema zaposlenima u MANS-u, posebno kako je policija došla do saznanja da je snimak Kalićeve svadbe objavljen sa IP adrese koju koristi MANS, ali i na okolnosti zašto policija nije istraživala činjenice vezane za sadržaj snimka.

MANS je u sklopu postupka zatražio od Osnovnog suda u Bijelom Polju da mu se dostavi materijal koji je prikupljen nezakonitim nadgledanjem internet komunikacije naših zaposlenih, ali nam je taj zahtjev odbijen od strane Predsjednika suda lično uz obrazloženje da je “materijal proslijeđen Vrhovnom državnom tužiocu, te da će uvid u njega biti moguć kada ga dobije nazad”. MANS se nakon toga obratio VDT-u sa zahtjevom da dobije sporni materijal, imajući u vidu da nije bio pokrenut bilo kakav krivični postupak protiv zaposlenih koji su bili predmet tajnog nadzora. Tadašnja VDT, Ranka Čarapić, je ignorisala naš zahtjev, a to je uradilo i Ministasrtvo pravde kada smo uputili žalbu. Nažalost, čak ni nakon što smo dobili spor protiv ove dvije institucije pred Upravnim sudom, nismo u mogućnosti da saznamo kakav je policija materijal sakupljala o našim zaposlenika, jer VDT ignoriše presudu.

Ovakvo postupanje državnih organa je već usvojeni obrazac pritisaka i zastrašivanja onih koji se usuđuju da javno govore o korupciji i organizovanom kriminalu, te istražuju vrlo konkretne veze između pripadnika kriminalnog miljea i visokih državnih i političkih funkcionera.

Ono što je posebno zabrinjavanjuće jeste da su institucije koje bi trebalo da budu prva linija odbrane od korupcije i organizovanog kriminala, u potpunosti stavljene u službu zaštite interesa kriminalnog miljea u Crnoj Gori. Umjesto da istražuju trgovinu narkoticima i ulogu crngorske ANB u tim poslovima, policija i tužilaštvo se bave onima koji prijavljuju korupciju i traže da se ona procesuira.

MANS

Komentari su isključeni.