Skupi kvadrati blagajnice DPSa

0

Blagajnica Demokratske partije socijalista Milka Vujović je za samo pet godina (od 2005. do 2010) na kupovinu nekretnina u Podgorici i Budvi potrošila najmanje pola miliona eura.  To pokazuju podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a.

Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević prošle godine optužio je Vujovićevu da je bila dio šeme za nelegalno finansiranje DPS, te da je godinama novac za tu partiju, osim Milu Đukanoviću, davao i njoj lično.

Vujovićeva nikada nije odgovorila na ove optužbe, a predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović je prošle godine, odgovarajući na pitanja novinara o donacijama Kneževića toj partiji, kazao da je „sve to što je rađeno, završavalo na odgovarajućoj adresi u Demokratskoj partiji socijalista, dakle u računovodstvu”.

Najskuplju nekretninu blagajnica DPS-a je kupila 2009. godine kada je za stan od 166 m2 na bulevaru Džordža Vašingtona u Podgorici dala 247,5 hiljada eura, a ubrzo nakon toga i još 31 hiljadu eura za dva garažna mjesta u istom objektu.

Milka Vujović u Podgorici od 2006. godine posjeduje i poslovni prostor od 67m2 kupljen za 116 hiljada eura. Nekretninu u samom centru Podgorice iza hotela „Hilton“, Vujovićka je kupila od kompanije „Master Inženjering“ u vlasništvu Vladana Ivanovića.

Prema podacima MANS-a, Milka Vujović posjeduje i stan u samom centru Budve koji je 2005. godine kupila od fizičkog lica za samo 60 hiljada eura. Da ta cijena nije bila realna pokazuje i procjena koja je urađena za potrebe stavljanja hipoteke kada je taj stan procijenjen na čak 165 hiljada eura. U založnoj izjavi koju je tom prilikom dala, Vujovićka navodi da se radi o njenoj imovini koju je kupila „od svojih ličnih sredstava“.

Na pitanja novinara Vijesti i MANS o porijeklu novca kojim su kupljene pomenute nekretnine poslata na adresu DPS-a nismo dobili odgovor.

Dobar dan za kupovinu nekretnina

Petosobni stan blagajnice DPS-a u zgradi „Normal Company“ u bulevaru Džordža Vašingtona nije jedina nekretnina koju Vujovići posjeduju na toj adresi. Samo dan nakon što je Milka Vujović kupila stan, njen sin, Dragoljub Vujović je u istoj zgradi kupio nezavršeni poslovni prostor od 180m2 i garažno mjesto.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je poslovni prostor koštao  233,5 hiljade eura, a garažno mjesto 15,5 hiljada eura. Osim nekretnina u Podgorici, katastarski podaci takođe pokazuju da je Vujović ranije kupio i vikendicu na Žabljaku za oko 15 hiljada eura, kako se navodi u kupoprodajnom ugovoru.

Posljednju nekretninu u nizu koju je kupio, Vujović je poklonio svom sinu, Mišku Vujoviću. Najmlađi Vujović je zaposlen u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo i funkcioneru DPS-a. U ugovoru o poklonu do kojeg je došao Istraživački centar MANS-a navodi se da Dragoljub svom sinu predaje stan od 92 m2 i garažu bez tereta i ikakvih opterećenja. Stan najmlađeg Vujovića se nalazi u zgradi Zetagradnje na lokaciji nekadašnje podgoričke mljekare, a procjene agencija za nekretnine pokazuju da stan te kvadrature sa garažnim mjestom nije mogao biti plaćen za manje od 150 hiljada eura.

Miško Vujović je kao javni funkcioner prijavio Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) da je od oca dobio nekretnine na poklon, ali ne i odakle mu novac za njihovu kupovinu. Izvještaj najmlađeg Vujovića koji uključuje i prihode njegovih roditelja pokazuje da njegov otac osim mjesečne plate od 1500 eura, nema drugih prihoda.

Dejan Milovac (Istraživački centar MANS-a)
Tina Popović (ND Vijesti)

 

Na poklon i Mercedes

Osim stana koji je dobio na poklon, Miško Vujović u svom kartonu od 2016. godine prijavljuje i novo vozilo Mercedes C klase koje je dobio na poklon, bez navođenja o čijem se poklonu radi, niti koja je njegova vrijednost. Takođe podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pokazuju da je Miško Vujović u prethodnom periodu posjedovao još jedan Mercedes koji je u međuvremenu prodat. To vozilo najmlađi Vujović je stekao sa svega 20 godina i platio ga je oko 17 hiljada eura.

U imovinskom kartonu Miška Vujovića se navodi da je i njegov otac vlasnik vozila marke Mercedes E klase koji je 2013. godine kupljen uz dvogodišnji lizing. Podaci iz fakture do koje je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je Dragoljub Vujović ovo vozilo platio skoro 50 hiljada eura.

Najmlađi Vujović u DPS-u obavlja funkciju potpredsjednika Savjeta mladih.  Izvještaj o imovini i prihodima Agencije za sprečavanje korupcije za 2018. je predao kao član Odbora direktora Regionalnog ronilačkog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca, ali i član Odbora direktora podgoričkog Parking servisa.

Knežević davao novac, ali o njemu DPS nije izvještavao

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa navodima Duška Kneževića da je davao novac DPS-u, Milo Đukanović je početkom prošle godine priznao da je predsjednik Atlas Grupe finansijski pomagao njegovu partiju: „Sve to što je rađeno je završavalo na odgovarajućoj adresi u Demokratskoj partiji socijalista, dakle u računovodstvu. Tamo je pažljivo evidentirano, a prema državnim organima su pravljeni onakvi izvještaji kakve su ti organi tražili.“

Predsjednik DPSa, Milo Đukanović

Sa druge strane, niti u jednom od izvještaja o donacijama fizičkih i pravnih lica koje je DPS do sada predao državnim organima, ova partija nije prijavila ni euro novca koji Kneževića davao.

Komentari su isključeni.