Skupština objavila podatke o letovima: SUPRUGA BRAJOVIĆA REDOVAN PUTNIK DRŽAVNOG AVIONA

0

Dok Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore i dalje od javnosti krije podatke o letovima državnim avionom, podaci o tome kako su  predsjednici Skupštine Crne Gore, u posljednjih  5 godina , koristili  ovu beneficiju više nisu tajni. Istraživački centar MANS  analizirao je  preko 50 letova koji su u periodu od 2016 do 2021. godine realizovani za potrebe Skupštine, a podaci otkrivaju moguće zloupotrebe državnog aviona u private svrhe.

Nevladina organizacija MANS već nekoliko godina pokušava da dođe do podataka o korišćenju državnog aviona zbog sumnji da su ga najviši državni funkcioneri nerijetko koristili i za privatne potrebe.

Promjena vlasti, 30. avgusta prošle godine ,na  mnogim nivoima ,nije donijela pomake   u  transparentnosti.Tako je  novi Generalni sekretarijat vlade nastavio da od javnosti krije podatke koji mogu da ukažu na zloupotrebu državne imovine.

Sa druge strane, Skupština Crne Gore je Istraživačkom centru MANS-a omogućila pristup dijelu podataka koji su u njenom posjedu i odnose se na letove realizovane u periodu od 2016. do kraja 2021. godine.

Najveći dio analiziranih podataka  odnosi  se na bivšeg šefa parlamenta, Ivana Brajovića koji je za četiri godine svog mandata, državni avion koristio 42 puta. Darko Pajović, za 5 mjeseci , koliko je bio sef parlamenta ,ovim avionom letio je  osam puta, a aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić,za godinu , dva puta.

Analiza podataka o Ivanu Brajoviću otkriva da je aktuelni lider Socijaldemokrata često putovao u pratnji supruge Dragane Brajović koja ga  je pratila na čak 25 službenih putovanja u inostrastvo. Prema zahtjevima za korišćenje državnog aviona ,koje je analizirao MANS, Brajovićeva supruga  je bila zvanični dio crnogorske delegacije šest puta, dok je kao takozvana “pratnja delegacije” državnim avionom letjela  19 puta!

Kao član delegacije, Dragana Brajović je obično prisustvovala protokolarnim prosjetama Ivana Brajovića, dok je van zvaničnog protokola i o trošku građana, supruga bivšeg šefa parlamenta posjetila: Rim, Rimini, Bratislavu, Varšavu, Maroko, Tbilisi, Beč, Baku, Ženevu, Talin, Berlin, Cirih, Luksemburg, Ankaru i Rejkjavik.

Ivan Brajović sa suprugom Draganom

Zanimljivo je takođe da je supruga Ivana Brajovića u više slučajeva dok je bila pratnja delegacije letjela “specijalnim letom”, tj. državnim avionom, dok je zabilježeno da su članovi delegacije na tim putovanjima, išli komercijalnim letovima.

U odgovoru na pitanja Istraživačkog centra MANS-a, bivši šef parlamenta je naveo da je lično pokrivao troškove avio karata svoje supruge kada nije bila član delegacije. Ipak, u dokumentaciji u koju je  MANS imao uvid, nema podataka da je Brajovićeva supruga putovala komercijalnim letovima. Na pitanje za koje letove je lično platio kartu svojoj supruzi, Brajović nije htio da odgovori.

Bivšeg šefa parlamenta Darka Pajovića su na službenim putovanjima,tokom njegovog petomjesecnog mandata na 8 putovanja  pratili njegovi savjetnici i prevodioci, te kamermani i obezbjeđenje.

Aktuelni predsjednik parlamenta, Aleksa Bečić je prema dostavljenoj dokumentaciji državni avion ,za godinu mandata , koristio dva puta, na letovima do Ljubljane i Budimpešte. Za razliku od Brajovića i Pajovića, dokumentacija o letovima Bečića nije sadržala konkretna imena i funkcije članova delegacije.

U odgovoru na dodatna pitanja MANS-a, iz Bečićevog kabineta je saopšteno da su predsjednika na službenim putovanjima državnim avionom pratile savjetnice Sandra Radević i Dubravka Joksimović, snimatelji i prevodioci, te poslanik Boris Bogdanović, za koga su iz kabineta saopštili da “bez nadoknade, sa drugim članovima kabineta, pomaže predsjedniku u organizaciji prijema i posjeta”.

Iz Vlade Crne Gore je prošle sedmice saopšteno da je Generalnom sekretarijatu naloženo da nakon pribavljanja mišljenja Agencije za nacionalnu bezbjednost, objavi informacije o korišćenju državnog aviona.

Ova odluka je donijeta nakon što je Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou početkom novembra vladi uputio preporuku da pomenuti podaci budu objavljeni.

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS

Komentari su isključeni.