Kako se gradila ZIB-ova zgrada E-3A

0

Podaci do kojih je došao MANS upućuju na sumnju da je barski gradonačelnik, Žarko Pavićević imao više nego dobru podršku nadležnih državnih organa u legalizaciju sedmospratnice u centru grada koju je gradio sa investitorom Miodragom Đuroviće, rođenim bratom Slobodana Đurovića – Kardinala optuženog za ubistvo glavnog urednika hrvaskog nedjeljnija “Nacional”, Iva Pukanića.

Izgradnja zgrade u samom centru Bara, udaljene svega desetak metara od glavnog gradskog trga je započeta krajem 2007. godine kada je resorrno Ministarstvo Miodragu Đuroviću izdalo građevinsku dozvolu za objekat sa oznakom E3A, spratnosti suteren + prizemlje + 5 spratova (S+P+5). Glavni projekat za zgradu je uradio Zavod za izgradnju Bara – ZIB, koji je bio i izvođač radova. Vrijednost radova koje je ZIB ugovorio sa Đurovićem su bili u iznosu od oko 1.5 miliona Eura.

Nakon samo pola godina izgradnje, zgrada je umjesto pet,  dostigla cijelih sedam spratova, što potvrđuju fotografije gradilišta napravljene u junu 2008. godine. Na fotografijama se vidi da  u kompletirani grubi radovi na sedam etaža, što implicira da su Đurović i Pavićević dobili građevinsku dozvolu u skladu sa projektom zgrade od 5 spratova, dok su na terenu izvodili radove prema potpuno novom projektu u koji nadležno Ministarstvo tada nije imalo uvid, što takođe predstavlja kršenje Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Ministarstvo je tokom te godine izlazilo na teren i konstatovalo kršenje zakona i nelegalnu gradnju, gradilište je bilo zapečaćeno i donijeto rješenje o rušenju prekobrojnih spratova koje nikada nije izvršeno. Nije poznato zašto se to nije desilo, a prema informacijama sa kojima MANS raspolaže, Đurović i Pavićević kao investitor i izvođač radova nikada nisu snosili bilo kakvu odgovornost za kršenje zakona i propisa.

Kompletnu studiju slučaja možete pogledati ovdje.

Komentari su isključeni.