SMART Balkans – Ostvaren veći pristup informacijama

0

MANS trenunto sprovodi projekat „Za transparentnost, protiv korupcije!“ koji je podržan kroz regionalnu inicijativu „SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan“. Projekat ima za cilj da unaprijedi kapacitete crnogorskih nevladinih organizacija ali i ostalih zainteresovanih društvenih aktera za primjenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

U tom cilju MANS je do sada organizovao seriju obuka za NVO iz sve tri crnogorske geografske regije, a trenutno nadgleda i pruža pomoć u sprovođenju akcionih planova koje su nevladine organizacije razvile kako bi uz pomoć korišćenja instituta slobodnog pristupa informacijama lakše pratili implementaciju relevatnih društvenih politika.

Organizacije su u tu svrhu do sada podnijele oko 120 zahtjeva za slobodan pristuop informacijama različitim državnim institucijama, kako bi pribavili podatke i dokumentaciju neophodnu za njihov monitoring.

Od tog broja, državne institucije su odgovorile na 84% podnijetih zahtjeva, prevenstveno zahvaljujući podršci NVO MANS i pravnim procedurama koje je naša organizacija sprovela kako bi obezbijedila da podnosioci zahtjeva dođu do podataka koje su predmet njihovog interesovanja. 

Ovim NVO MANS nastavlja da gradi dobru praksu u oblasti slobodnog pristupa informacijama i ukazuje drugim nevladinim organizacijama, medijima i građanima na važnost korišćenja ovog pravnog instituta za povećanje transparentnosti i odgovornosti u radu državnih institucija u Crnoj Gori.

MANS

Komentari su isključeni.