“Socijalni slučajevi” finansirali kampanju DPS-a

0

Obrad Čantrić, član opštinskog odbora DPS-a, jedan je od desetak funkcionera te partije koji je od beranskog Centra za socijalni rad dobio novčanu pomoć bez koje ne bi mogao, kako je naveo, svojoj porodici da obezbijedi osnovne namirnice i plati struju. Centar mu je odobrio pomoć u iznosu od 460 eura. Međutim, već na narednim parlamentarnim izborima 2016. godine, Čantrić je DPS-u uplatio donaciju od 1250 eura. To je bila jedna od većih pojedinačnih donacija koje je ta partija dobila u Beranama.

Osim Čantrića, donacije DPS-u je uplatilo još nekoliko njegovih partijskih kolega koji su takođe dobijali socijalnu pomoć, i to Blažo Piper, Ervin Mandžukić, Svetolik Čukić, Miketa Lutovac, Marko Radunović, Veselin Babić, Dejan Ćorac, Fahrudin Dervišević, Nebojša Babović, Vukadin Božović, Radoje Sekulić i Milijana Golubović.

Do ove liste funkcionera koji su uprkos navodno lošoj finansijskoj situaciji ipak našli načina da pomognu Đukanovićevu partiju, MANS je došao poređenjem tih podataka sa sa listom donacija koje je DPS prikupio.

U svojim prijavama za dobijanje socijalne pomoći funkcioneri DPS-a pretežno su navodili da im je novac potreban za kupovinu namirnica za porodicu, te za ogrijev ili plaćanje računa za struju. Svaki od pomenutih funkcionera uplatio je DPS-u iznos koji nije bio manji od 400 eura.

Detaljna analiza beranskih donacija DPS-u pokazala je da su od 40.000 eura, koliko je ukupno prikupljeno u Beranama za svega dva dana, namjanje 30.000 došlo direktno od lokalnih funkcionera DPS-a. Preko 40 članova opštinskog odbora DPS-a Berana su svoje donacije uplatili istog dana, na šalteru iste banke i svi u gotovini.

Ovakav način ubacivanja novca u legalne tokove za finansiranje izbornih kampanja smo već vidjeli na primjeru Podgorice, gdje je gotovo cijeli Glavni odbor DPS-a u istom danu odlučio da ode u banku i podrži Đukanovićevu partiju.

Osim Podgorice i Berana, analiza donacija DPS-a pokazala je da se istovjetni mehanizam koristio i u Danilovgradu, Nikšiću i Bijelom Polju.

Poput kolega u Podgorici, odbornici nikšićkog DPS-a su istog dana, u istoj poslovnici Societe General Banke u Nikšiću uplatili preko 12.000 eura u kešu. Čak 35 odbornika je istog dana odlučilo da finansijski pomogne svoju partiju.

Bjelopoljski DPS je skupio sumu od nešto preko 20.000 eura tako što su 24 člana opštinskog odbora te partije navodno otišla i u jednom danu uplatila tu sumu, takođe u kešu i svi na istom šalteru Socielte Genral banke.

Odbornici DPS-a Danilovgrad, njih čak 46 je tokom samo dva dana uplatilo oko 34.000 eura. Posebno je zanimljivo da su partijski funkcioneri donirali isključivo preko žiro računa koje su imali otvorne u Prvoj Banci.

Do sada analizirani podaci o donacijama DPS-u uoči posljednih parlamentarnih izbora pokazuju da je uz pomoć opisanih mehanizma ta partija sakupila najmanje 120.000 eura.

Napominjemo da DPS već više od godinu dana odbija da dostavi izvode sa svog žiro računa za posljednje dvije sedmice kampanje za parlamentarne izbore. Tokom te dvije sedmice, ova partija je prikupila dodatnih 170.000 eura donacija fizičkih lica.

Još uvijek nema informacija da li je tužilaštvo reagovalo na informacije o donacijama DPS-a sa Vrela Ribničkih, te da li je otvorena istraga o porijeklu novca koji je ta partija prikupila uoči prošlih izbora. Slučaj Berane predstavlja još jedan primjer sumnjivog finasniranja izborne kampanje DPS-a, i smatramo da postoji i više nego dovoljno razloga da se pokrene istraga o tome kako su i od kojeg novca funkcioneri DPS unosili desetine hiljada eura u izborni budžet te partije,

Dejan Milovac
Lazar Grdinić

Komentari su isključeni.