Sporna ulaganja od 44 miliona

0

Kompanija „Nega Tours Montenegro“, u čijem je vlasništvu Hotel „As“ u Perazića Dolu, na kraju 2014. godine je prikazala vrijednost „nekretnina, postrojenja i opreme“ u iznosu od 17,9 miliona eura, pa se postavlja pitanje kako Vlada može „zdravo za gotovo“ prihvatati tvrdnje investitora da je u Hotel „As“ uložio čak 44 miliona eura.

HotelAS02

Hotel „As“ privatizovan je 2002. godine, kada je prodat ruskoj firmi „Nega Tours“ za 2,5 miliona eura, uz obavezu kupca da uloži dodatnih 11 miliona eura u gradnju hotela do kraja 2003. godine. Vlada je od tada nekoliko puta pomjerala rokove za investicioni program, a u međuvremenu se pokazalo da kupac nije nikakav ruski investitor, već domaći biznismen Neđeljko Gardašević.

Ono što je posebno problematično jeste to što ugovor sadrži krajnje štetnu odredbu, koja kupcu daje pravo na povraćaj dijela investiranih sredstava. U Informaciji koju je nedavno dostavio članovima Odbora za ekonomiju Skupštine Crne Gore, a u vezi kontrolnog saslušanja povodom privatizacije Hotela „As“, investitor tvrdi da je u hotel uložio čak 44 miliona eura.

Ako je suditi prema zvaničnim podacima iz finansijskih izvještaja kompanije „Nega Tours Montenegro“, ni u kom slučaju se ne može raditi o investicionim ulaganjima od 44 miliona. Naime, na kraju 2014. godine vrijednost „nekretnina, postrojenja i opreme“ ove firme iznosila je 17,9 miliona eura, pri čemu u finansijskom izvještaju nije posebno prikazano kolika je pojedinačna vrijednost nekretnina, a koliko vrijede postrojenja i oprema.

Finansijski izvještaj kompanije za 2015. godinu još nije dostupan, dok raniji podaci Istraživačkog centra MANS-a pokazuju da je još 2006. godine za potrebe novog vlasnika izvršena procjena vrijednosti same lokacije, koja je tada utvrđena na 3,8 miliona eura. Prema zvaničnim podacima sa sajta Uprave za nekretnine, na „Nega Tours Montenegro“ u Perazića Dolu je kao svojina uknjiženo preko 35 hiljada kvadrata zemljišta (dvorište, njive i šume), te oko šest hiljada zgradišnog prostora.

Svi ovi podaci ozbiljno dovode u pitanje tvrdnje investitora da je u prethodnim godinama uložio više desetina miliona eura u hotel u Perazića Dolu, jer to ne potvrđuju ni finansijski iskazi njegove kompanije, niti stanje na terenu, koje svjedoči ne o izgrađenom hotelu, već o postojanju samo grube betonske konstrukcije.

Privatizacija Hotela „As“ jedna je od kontroverznijih u zemlji, a decenijsko kršenje ugovora od strane kupca nedavno je rezultiralo najavom raskida ugovora, ali i tvrdnjom iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, kojim rukovodi Branimir Gvozdenović, da nije validna garancija iz koje je Vlada trebalo da se naplati zbog neispunjenja investicionih obaveza.

Do danas iz Vlade nema odgovora na pitanje zašto je kupcu godinama tolerisano neispunjenje investicionih obaveza, kako je moguće da garancija nije provjerena, te naročito kolika je šteta za budžet i ukupnu turističku privredu što 14 godina ne radi hotel koji je nekada bio jedan od najekskluzivnijih turističkih objekata na crnogorskoj obali, a koji je imao 110 soba i 25 vila.

Krivična prijava podnijeta još 2013. godine

MANS je još 2013. godine podnio Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog niza nezakonitosti prilikom prodaje Hotela „As“ i zaključenja krajnje štetnog ugovora sa kupcem.

Prije svega, kupcu je omogućenje uknjiženje imovine na dijelu morske obale, iako tom zonom gazduje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, a kupoprodajnim ugovorom mu je data mogućnost da u slučaju raskida ugovora ima pravo na povraćaj investiranih sredstava.

Takođe mu je dato pravo da nakon uknjiženja nekretnina može da ih založi za kredit, dok mu je istovremeno garantovana isključiva primjena Zakona o stranim ulaganjima, iako je Hotel „As“ prodat kroz privatizacioni postupak.

Prvobitni investicioni rok, u okviru kojeg je investitor trebalo da uloži 11 miliona eura, istekao je krajem 2003. godine, ali je Vlada produžila rok za ispunjenje ugovornih obaveza do maja 2007. godine. Kupac ni u novom roku nije ispunio obaveze, pa je Vlada i to tolerisala i opet mu produžila rokove do 2013. godine.

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije i Ambasade SAD u Podgorici. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za Afirmaciju Nevladinog Sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima Evropske Unije.

Komentari su isključeni.