Stanković ne mora da čeka podatke iz „Panama Papers“

0

Crnogorsko tužilaštvo već godinama posjeduje informacije i dokaze o offshore poslovima domaćih javnih funkcionera i sa njima povezanih tajkuna i kriminalaca i u tom smislu ne mora čekati „papire iz Paname“ kako bi nešto konačno preduzelo po tom pitanju.

petar-ivanovic

MANS je godinama unazad tužilaštvu dostavljao podatke i krivične prijave u kojima je do u detalja opisano na koji način su offshore kompanije korišćenje za investiranje u Crnu Goru, ali i pranje novca preko domaćih banaka. Nažalost, do sada niti jedan od ovih slučajeva nije adekvatno procesuira, a neke prijave su bez valjanog obrazloženja i odbačene.

Jedna od off shore kompanija o kojoj tužilaštvo posjeduje informacije jeste kompanija „Lafino Trade“ registrovana u Delaveru od strane braće Darka i Duška Šarića. Ova kompanija, zajedno sa firmom Camarilla Corporation sa Sejšela koju su takođe kontrolisali Šarići, bila je jedna od važnijih klijenata Prve banke Crne Gore u vlasništvu premijerovog brata Aca Đukanovića. Sredinom 2008. godine Lafino Trade je u Prvu banku deponovala 6 miliona eura u momentu kada je Đukanovićeva banka bila u krizi i nije mogla izvršavati naloge klijenata. Osim Lafina Trade, deponent banke je bila i kiparska kompanija „Caldero Tradining Limited“ u vlasništvu bliskog prijatelja premijera Mila Đukanovića, Zorana Bećirovića.

Off shore kompanija Lafino trade se pominje u više istraga zbog pranja novca u Srbiji, ali kada je u pitanju poslovanje sa Prvom bankom crnogorsko tužilaštvo još uvijek nije našlo za shodno da se ozbiljnije pozabavi ovim slučajem.

Ovo nije jedina offshore kompanija koja se dovodi u vezu sa Šarićima a za koju tužilaštvo ima dokaze. Crnogorska kompanija „Nova Star CG“ je osnovana od strane offshore kompanije Nova Star LLC čiji je vlasnik druga offshore kompanija Nikomat LLC, registrovana u Delaveru. Kao vlasnik Nikomat LLC se pojavljuje Danijela Šarić, sestra Darka i Duška Šarića i Nebojša Jestrović koji je u Srbiji već optužen da je prao novac od kokaina.

Ovako formirana kompanija je bila dio organizovane kriminalne šeme koja je imala za cilj da na prevaru dođe do vrijednog zemljišta fudbalskog kluba „Mogren“ na samoj obali mora u Budvi. Ono što je posebno zanimljivo i o čemu tužilaštvo već nekoliko godina ima punu informaciju jeste činjenica da se na čelu kompanije „Nova Star CG“ koju su osnovali Šarići i dalje kao izvršni direktor nalazi Blagota Radulović, generalni direktor Direktorata za IPARD plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede i dugogodišnji prvi saradnik aktuelnog Minista poljoprivrede Petra Ivanovića.

Kada je u pitanju ministar Ivanović, i njegovo ime se dovodi u vezu sa offshore kompanijama koje su poslovale u Crnoj Gori. Krajem 2010. godine panamska advokatska kuća „Ballard & Ballard“ je na kućnu adresu ministra Ivanovića u Podgorici poslalo punomoćje kojim njeni klijenti ovlašćuju podgoričku advokaticu Zoricu Đukanović da zastupa panamsku kompaniju „Adriatic Overseas Holding“. Ova kompanija je te iste godine preuzela udio Šarićeve kompanije u pomenutom poslu sa zemljištem budvanskog FK Mogren.

Osim toga, ova panamska kompanija je preuzela i kompaniju Sun Investment koja se povezuje sa još jednim prijateljom premijera Đukanovića, Stankom Subotićem. Ova kompanija je kod Prve banke imala nekoliko kredita u ukupnom iznosu od preko 20 miliona eura koji su velikim dijelom vraćeni iz depozita u iznosu od 15 miliona Eura koje je u to vrijeme preko svog advokata u Prvu banku položio odbjegli tajladski premijer i crnogorski državljanin Taksin Šinavatra. Crnogorsko tužilaštvo nikada nije provjeravalo porijeklo ovog novca, niti se bavilo ovim transakcijama unutar Prve Banke.

Sa druge strane, ministar Ivanović nikada nije javno progovorio o vezama koje ima sa narko klanom Šarića i pomenutom panamskom kompanijom, a prema podacima koji su dostupni MANS-u, tužilaštvo nikada nije preduzimalo bilo kakve mjere prema Ivanoviću.

Tužilaštvo posjeduje i infomacije o tome kako je trgovano vojnim kompleksom „Skočidjevojka“ nadomak Budve, te detaljne podatke o offshore komapanije „Caldero Trading Limited“ braće Bećirović, sejšelskoj kompaniji „Blaze Corporation“ i kompaniji „Montenegro Real Estate Investment Company“ sa Britanskih Djevičanskih ostrva, a koju je u Crnoj Gori zastupala premijerova sestra, Ana Đukanović. Ove kompanije su preko domaćih komercijalnih banaka preprodajući jedno te isto zemljište nekoliko puta, preko računa kroz platni promet „provukle“ na desetine milione eura. Iz tužilaštva i Agencije za sprečavanje pranja novca nema informacije da su se ikada bavile ovim slučajem.

Crnogorsko tužilaštvo posjeduje podatke i o tome kako je Miloš Marović, sin visokog funkcionera DPSa Svetozara Marovića zajedno sa sada pokojnim Draganom Bećirovićem osnovao kiparsku kompaniju „Nummerico Trade“ za čije poslove na izgradnji akvaparka je Opština Budva dala milionske garancije. MANS je taj slučaj prijavio još 2011. godine ali do danas iz tužilaštva još uvijek nemamo informaciju da li se uopšte i vodi istraga.

Ovo su samo neki od slučajeva za koje crnogorsko tužilaštvo posjeduje obimnu dokumentaciju ali koji još uvijek čekaju na procesuiranje, a želimo da ključna prepreka nije činjenica da se kriminogena lica i njihove kompanije povezuju sa porodicom i prvim saradnicima premijera Đukanovića.

Umjesto obećanja da će se nekada baviti „panamskim papirima“ kada ugledaju svjetlost dana, MANS poziva tužilaštvo da odmah otvori pobrojane slučajeve jer na tu dokumentaciju ne mora da čeka. Ona se već godinama nalazi u samom tužilaštvu i čeka da bude procesuirana.

Dosadašnje aktivnosti tužilaštva su možda davale za pravo optimistima da misle kako je „pravda konačno krenula“, ali smatramo da je crnogorska javnost dovoljno dugo čekala na procesuiranje najviših državnih funkcionera i sa njima povezanih kriminalaca. Naročito ako imamo u vidu brojne dokaze koji se nalaze u samom tužilaštvu i čekaju da nadležni tužioci skupe dovoljno hrabrosti i političke volje i odvaže se na njihovo konačno procesuiranje.

MANS je u tom smislu, kao podnosilac brojnih prijava, i dalje spreman da pomogne da se ključni kriminalci, bilo da se oni nalaze u Vladi ili podzemlju, što prije procesuiraju kako bi tužilaštvo i na konkretnim rezultatima pokazalo da li je nezavisno ili je procesuiranje premijera i njegovog neposrednog porodičnog i kriminalnog okruženja i dalje tabu tema u Crnoj Gori.

MANS

Komentari su isključeni.