Tender za javnu rasvjetu kod Specijalnog tužioca

0

MANS je prošle sedmice Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnio krivičnu prijavu protiv direktora podgoričkog preduzeća Komunalne usluge Radoice Popovića, zbog sumnje da je namjestio pet miliona vrijedan tender za nabavku i ugradnju rasvjete u prigradskim i ruralnim područjima Podgorice.

Popović se sumnjiči da je tenderskom dokumentacijom kreirao uslove koje je mogao zadovoljiti samo ograničeni broj ponuđača. Naime, Popović je tenderom tražio da kompanije dostave ponude isključivo za tzv. LED sijalice, zbog uštede električne energije, a da se nisu razmatrale druge mogućnosti za uštede, niti su ponuđači mogli dostaviti ponude koje ne uključuju nabavku LED sijalica. Pored toga, tenderskom dokumentacijom se još i više favoriziju određeni dobavljači, pa se precizira obavezna boja i materijal od kojih su izrađeni pojedini djelovi svjetiljki, čime se favorizuju jedni, a isključuju drugi ponuđači.

Na taj način je prekršen Zakon o javnim nabavkama, koji propisuje da naručilac ne smije ograničiti ili spriječiti konkurenciju među ponuđačima, a posebno ne može da onemogući bilo kojeg ponuđača da učestvuje u postupku javne nabavke korišćenjem diskriminatorskih uslova i kriterijuma.

Ponudu od 4,9 miliona eura koja je i prihvaćena je dostavio konzorcijum „Nova energija“, kojeg čine firme „Javna Razsvetljava“ iz Ljubljane i nikšićki „Ramel“. Tender, koji još nije formalno okončan jer ugovor nije potpisan, objavljen je u decembru prošle godine sa procijenjenom vrijednošću posla od 6,7 miliona i predvidio je da se prvo ukloni 10.750 postojećih svjetiljki na javnoj rasvjeti u prigradskim i ruralnim područjima Podgorice, a zatim ugradi isti broj LED svjetiljki.

Zanimljivo je da je zamjena svjetiljki predviđena je čak i u onim područjima u kojima javna rasvjeta uopšte ne postoji, što je MANS utvrdio obilazeći sredinom prošlog mjeseca brojne lokacije u ruralnim područjima Podgorice koja su obuhvaćena tenderom.

Tako na pojedinim mjestima postoje drveni ili betonski strujni stubovi na kojima nema nikakvih svjetiljki, iako se predviđa njihova zamjena, dok na određenim lokacijama uz puteve nema čak ni stubova. Fotografije o tome, koje su snimljene u Golubovcima, Tuzima i Kučima, kao dio dokaznog materijala dostavljene su SDT-u.

Inače, firma „Ramel“, koja je dio izabranog konzorcijuma za posao u Podgorici, bila je angažovana i u poslu ugradnje LED svjetiljki u Herceg Novom, vrijednom 2,6 miliona eura. Taj posao je na tenderu prije godinu i po dobila danska kompanija „Hese Light“, ali ga je kasnije povjerila „Ramelu“.

Nikšićka kompanija je potom za demontažu i ugradnju LED svjetiljki u Herceg Novom angažovala kompaniju „BB Solar“, u vlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, koja se, pored ostalog, bavi veleprodajom elektro opreme i LED rasvjete.

Posao u Herceg Novom prate kontroverze, jer su svjetiljke ugrađene, ali još ne rade, znatan dio njih je u međuvremenu pregorio, dok je, prema najavama iz hercegnovskog lokalnog preduzeća, u međuvremenu danska kompanija „Hese Light“ bankrotirala.

MANS očekuje da će SDT najhitnije postupiti po krivičnoj prijavi ne samo kada je u pitanju posao ugradnje LED svjetiljki u Podgorici, koji još formalno nije okončan, već da će se pozabaviti i istim poslom u Herceg Novom, za koji ćemo narednih dana podnijeti odvojenu krivičnu prijavu.

U dodatku su fotografije sela Kuči u kojemu je planirana zamjena sijalica, iako tamo ne postoji javna rasvjeta.

Istraživački centar MANS-a
Koordinator Ines Mrdović

Komentari su isključeni.