Tokom kampanje troše dvaput više

0

Preko 3,2 miliona eura potrošio je Glavni grad Podgorica u tri predizborna mjeseca na revitalizaciju i izgradnju lokalne infrastrukture, dok je gradonačelnik Slavoljub Stijepović u dva navrata preusmjerio ukupno 350 hiiljada eura za radove u Tuzima, što implicira da je ta Gradska opština (GO), u kojoj većinski živi albansko stanovništvo, u izbornom periodu bila veoma značajna za vladajuću Demokratsku partiju socijalista (DPS), pokazuje analiza Istraživačkog centra MANS-a i lista Vijesti.

Više novca za infrastrukturu dok traje kampanja: Stijepović

Izdaci za izgradnju lokalne infrastrukture i građevinske objekte često se u izbornim ciklusima koriste za ostvarivanje političkog uticaja i prednosti na terenu.

Podaci o potrošnji Budžeta Glavnog grada pokazuju da je od početka godine do raspisivanja izbora, odnosno u periodu od šest i po mjeseci za lokalnu infrastrukturu potrošeno oko 3,2 miliona, dok je u samo tri izborna mjeseca izdvojeno takođe 3,2 miliona, što znači da je Glavni grad u mjesecima izborne kampanje duplirao svoja ulaganja u gradsku infrastrukturu.

Posebno je zanimljivo da je gradonačelnik Slavoljub Stijepović u dva navrata preusmjerio novac za sanaciju puteva i izgradnju rasvjete u GO Tuzi. Radi se o ukupno 350 hiljada eura, koje je Stijepović preusmjerio krajem avgusta i krajem septembra.

Stijepović je 29. avgusta 2016., a o čemu su Istraživački centar MANS-a i “Vijesti” ranije pisali, posebnim zaključkom za 180 hiljada eura povećao sredstva za lokalnu infrastrukturu GO Tuzi, od čega je za sanaciju lokalnih puteva opredijeljeno 140 hiljada, dok je preostalih 40 hiljada namijenjeno za izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete.

Nepunih mjesec kasnije, odnosno 22. septembra 2016., gradonačelnik donosi novi zaključak i opredjeljuje  dodatnih 165 hiljada eura za GO Tuzi. Veći dio ovog iznosa, 150 hiljada eura, opredijeljen je za rekonstrukciju i sanaciju saobraćajnica na području GO, dok je preostalih 15 hiljada namijenjeno postavljanju nove i adaptaciji postojeće javne rasvjete na tom području.

Sredstva koja su preusmjerena za lokalnu infrastrukturu povučena su sa izdataka planiranih za kapitalne projekte u Glavnom gradu, ali na njima novac nije trošen planiranom dinamikom. Pod tim izgovorom Stijepović je preusmjerio novac za Tuzi, u kojima je na proteklim parlamentarnim izborima glasalo oko 11,3 hiljada građana.

Iz Glavnog grada tvrde da nijesu zloupotrebljavali sredstva. “Ovdje se ne radi o zloupotrebi, već o poštovanju Odluke o budžetu Glavnog grada, Zakona o fiskalnoj odgovornosti i drugih važećih zakonskih propisa”, naveli su iz Glavnog grada na pitanja Vijesti o preusmjeravanju novca.

Dodaju da se Budžet Glavnog grada planira u skladu sa zahtjevima potrošačkih jedinica, te da se pojedini projekti nijesu mogli realizovati (most u Dinoši), pa su sredstva preusmjerena.

“Ulaganja Glavnog grada u programske aktivnosti i investicije od raspisivanja izbora do njihove realizacije vršena su isključivo u skladu sa Odlukom o budžetu i Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, ističu iz Glavnog grada.

Iz Tuzi tražili da se novac preusmjeri

Iz Glavnog grada tvrde da ne postoji zakonski propis koji zabranjuje preusmjeravanje budžetskih sredstava sa jedne na drugu poziciju u vrijeme izbornog procesa.

“Preusmjeravanje sredstava izvršeno je shodno zahtjevu predsjednika GO Tuzi, a u skladu sa Zakonom o budžetu”, naveli su iz Glavnog grada.

Pišu:
Tina Popović
Ines Mrdović

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije i Ambasade SAD u Podgorici. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima donatora.

Komentari su isključeni.