U izbornoj godini duplirani izdaci za subvencije

0

Zahvaljujući rebalansu budžeta za 2016. godinu, koji je nakon parlamentarnih izbora pripremljen u Kabinetu bivšeg potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, duplirana su sredstva za subvencije za struju socijalno ugroženim licima i za radničke otpremnine, pa će umjesto prvobitno planiranih 5,1 miliona eura do kraja godine za ove svrhe biti isplaćeno čak 10,5 miliona eura.

Zvanični podaci koji su u posjedu Istraživačkog centra MANS-a i lista Vijesti istovremeno pokazuju da ovo uvećanje nije bilo planirano rebalansom budžeta koji je pripremljen u julu ove godine, odnosno u vrijeme kada je Ministarstvom finansija rukovodio opozicioni ministar iz Vlade izbornog povjerenja Raško Konjević.

Za isplatu subvencija troškova električne energije za socijalno ugrožena lica Vlada je u izbornoj godini projektovala sumu od 2,1 miliona eura, a prema podacima Ministarstva ekonomije gotovo cjelokupna suma, odnosno nepunih dva miliona eura isplaćeno je krajem aprila i početkom maja, neposredno prije ulaska opozicionih kontrolora u Vladu izbornog povjerenja.

Rebalansom budžeta iz jula 2016. godine nije bilo planirano uvećanje iznosa subvencija za struju, ali je Vlada u novembru, mjesec nakon održavanja parlamentarnih izbora, utvrdila drugačiji rebalans budžeta kojim je opredijeljena sredstva za subvencije duplirala, odnosno uvećala ih za dodatnih 2,5 miliona eura.

Osim subvencija za struju, rebalansom budžeta koji je kreirao Lazović duplo su uvećana i sredstva za isplatu radničkih otpremnina. Tako je za ove svrhe budžetom za 2016. godinu bio planiran iznos od 3,3 miliona eura, a ta cifra nije mijenjana ni u julskom nacrtu izmjena zakona o budžetu, da bi tek u novembru i nakon održavanja izbora bila uvećana na čak šest miliona eura.

Kada se ova cifra uporedi sa 2015. kao neizbornom godinom, u kojoj je za radničke otpremnine izdvojeno 2,3 miliona, proizilazi da će u izbornoj 2016. godini izdvajanja po tom osnovu biti uvećana za dva i po puta.

Otpremnine od nepunih dvije hiljade eura isplaćuju se radnicima čija su preduzeća prestala da rade do 2009. godine. Afera Snimak je otkrila da su isplate radničkih otpremnina jedan od značajnih mehanizama koje je vladajuća partija koristila u ranijim izbornim ciklusima kako bi uticala na opredjeljenje birača.

Grafik prikazuje uvećanja subvencija i otpremnina rebalansom budžeta

Uvećan broj korisnika subvencija za struju

Broj socijalno ugroženih lica koja po tom osnovu dobijaju subvencije za troškove električne energije je u prvih deset mjeseci izborne 2016. godine uvećan za 1.339 korisnika. 

Podaci Ministarstva rada i socijalnog staranja pokazuju da je u januaru 2016. godine bilo evidentirano 18.782 korisnika, dok je do kraja oktobra taj broj uvećan na ukupno 20.121 korisnika.

Pišu:
Ines Mrdović
Tina Popović

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije i Ambasade SAD u Podgorici. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima donatora.

Komentari su isključeni.