U sektoru javnih nabavki u Crnoj Gori postoji veliki prostor za korupciju

0

zoricaSektor javnih nabavki u Crnoj Gori je i dalje u velikoj mjeri opterećen kršenjem zakona i nedostatkom transparentnosti cjelokupnog procesa, na šta u kontinuitetu ukazuje i Evropska komisija u svojim izvještajima o napretku Crne Gore, naglašavajući da upravo u sektoru nabavki postoji veliki prostor za korupciju.

Većina sredstava iz budžeta Crne Gore se raspoređuje upravo kroz proces javnih nabavki, pa se uz neadekvatnu kontrolu otvara veliki prostor za zloupotrebu javnih ovlašćenja i korupciju, naročito u slučajevima velikih nabavki i kapitalnih investicija.

Postojeći sistem kontrole ne ohrabruje učesnike u postupku javnih nabavki da slobodno prijave kršenje tenderskih procedura, što za rezultat ima zloupotrebu javnih ovlašćenja, favorizovanje pojedinih kompanija i korupciju.

Kako bi povećao transparentnost i učešće javnosti u procesu javnih nabavki, MANS će u narednom periodu kroz projekat podržan od strane Balkan Trust for Democracy, ponuditi pravnu pomoć učesnicima u postupku javnih nabavki, ali i građanima koji prijavljuju korupciju.

Putem postojeće SOS telefonske linije, zainteresovani građani će moći anonimno da prijave korupciju u postupku javnih nabavki i zatraže podršku u dobijanju dokumentacije vezane za slučaj, kao i u procesuiranju prijava nadležnim institucijama. Građani će biti u mogućnosti da dobiju savjete kako da samostalno podnesu prijave.

Poseban servis i doprinos boljoj implementaciji Zakona o javnim nabavkama će predstavljati pravni savjeti za učesnike na tenderima koji žele da prijave nepravilnost i procesuiraju zvaničan prigovor ka nadležnim organima.

Ponuđači i građani mogu prijaviti korupciju preko postojećih MANS telefona 020.266.326 i 020.266.327 ili na e-mail adresu mans@t-com.me kao i lično u prostorijama MANS-a.

Zorica Ćeranić
Direktor programa građanske inicijative

Komentari su isključeni.