Uprkos brojnim pitanjima, Carević počeo da realizuje protokol o donaciji

0

Prema saznanjima Istraživačkog centra MANS-a, predsjednik Opštine Budva, Marko Carević je i zvanično obavjestio Upravni sud da Opština odustaje od tužbe protiv rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma i time otpočeo da ispunjava svoj dio dogovora sa kompanijom Mia Investments.

Na taj način će ova komapanija konačno dobili zeleno svijetlo da gradi dva solitera na samoj obali mora, a Budva bi zauzvrat, sudeći po onome što je potpisano, trebala da dobije predškolsku ustanovu.

Ipak, zabrinjavajuće je da je do ovog dogovora došlo iza zatvorenih vrata, da javnost nije bila obavještena o sastancima koji su prethodili, pa ni o sadržini samog protokola o donaciji dok to MANS i Vijesti nisu otkrili i objavili.

Iako ovaj dogovor može izgledati kao dobar „posao“ za grad, promovišući predsjednika Opštine kao dobrog domaćina, a kompaniju „Mia Investments“ kao filantrope, brojna neodgovorena pitanja ipak otvaraju prostor da se stranke potpisnice ovog dogovora ipak nalaze na istoj strani.

Kao prvo, nejasno je kako je Carević mogao pristati i potpisati donaciju kojoj nije, ako ništa drugo, definisana vrijednost, ali prije svega donaciju koja je uslovljena početkom izgradnje dva solitera kojima se Opština protivila.

Jedno od pitanja koje se takođe postavlja jeste da li Carević zna sa kime je potpisao protokol o donaciji. Istraživanje MANSa o vlasničkoj strukturi kompanije „Mia Investments“ je pokazalo da se vlasnici čak 2/3 kapitala u toj firmi kriju iza offshore kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva.

Kako se ovakve kompanije najćešće koriste za sumnjive poslove, uključujući utaju poreza i pranje novca, zabrinjavajuća je lakoća sa kojom Carević, u ime Opštine, ulazi u poslove a da nema ni osnovnu informaciju ko se krije iza, navodno, turskog kapitala koji dolazi u Crnu Goru.

Ukoliko gospodin Carević to ipak zna, a odlučuje da sakrije od građana Budve, to je već praksa koja se graniči sa najboljim danima vladavine DPS-a i Svetozara Marovića.

Takođe, vrlo je upitno pravdanje Carevića da su odustajanje od tužbe i protokol o donaciji odlični potezi da se preduprijedi namjera „Mia Investment“ da tuži Opštinu zbog opstrukcije postpuka dobijanja saglasnosti za izgradnju solitera. Ovo tim prije jer implicira da Carević može da predvidi ispod procesa pred Upravnim sudom, i eventualne tužbe turske kompanije.

Takođe, Carević bi mogao da objasni na osnovu čega je procijenio vjerovatnoćnu tužbe jedne kompanije koja je spremna da opštini pokloni zgradu vrtića kako bi osigirala da njena investicija bude realizovana.

U svakom slučaju, smatramo da Carević budvanskoj javnosti duguje odgovore na brojna pitanja zbog načina na koji se odrekao potpuno legitimnog prava Opštine da se pita šta će se graditi na urbanističkoj parceli koju dijeli sa kompanijom „Mia Investment“.

Kompanija „Mia Investment“ već uveliko stambene jedinice u budućem kompleksu „Mia Budva“, što je u potpunoj suprotnosti sa planom za taj dio grada i već izdatim urbanističko-tehničkim uslovima. Svoju namjeru da dodatno betonizuju obalu Budve novim stanovima za tržište, ova kompanija će sada moći i da realizuje jer je sada i Predsjednik Opštine na njihovoj strani.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.