Uprkos dugu od preko 60 miliona eura, Vlada KAP-u sprema nove subvencije za struju

0

Predlog rebalansa budžeta Crne Gore koji je upućen Skupštini na usvajanje, pokazuje da je Vlada ne samo odlučila da sanira postojeće dugove KAP-a iz poreza koji plaćaju građani, već su ovim dokumentom predviđeni i novi ustupci za ruskog tajkuna.

Naime, u obrazloženju predloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetu za 2013. godinu se navodi da će, paralelno sa prebijanjem dugova između KAP-a, Rudnika uglja Pljevlja, EPCG, Prenosa i države Crne Gore, biti pokrenuta inicijativa za zaključivanje srednjoročnog ugovora o snadbijevanju strujom po povoljnih cijenama između EPCG, Montenegro Bonusa i KAP-a.

Prema planovima Vlade, novi ugovor o snadbijevanju strujom KAP-a bi se zaključio na srednjoročni period od 6 godina, tokom kojeg bi se ova fabrika snadbijevala strujom po cijenama koje su ispod tržišnih, što bi praktično značilo nove državne subvencije za ruskog vlasnika.

Ukoliko država zaista i zaključi jedan ovakav ugovor za snadbijevanje strujom, biće to direktno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pristupanju koji je Crna Gora potpisala sa EU, u dijelu koji definiše način davanja državne pomoći kojemu se navodi da je sa njegovim pravnim funkcionisanjem nespojiva “svaka državna pomoć koja narušava konkurenciju ili prijeti da naruši konkurenciju favorizovanjem određenih privrednih društava ili određenih proizvoda.” Ovakva praksa pokazuje koliko je Vlada Mila Đukanovića uopšte posvećena EU integracijama, što, nakon nečuvene krađe struje iz EU sistema, predstavlja novi šamar evropskoj zajedinici na čije članstvo formalno plediramo.

Takođe, nije poznato na koji način je Vlada planirala da pokrije razliku u cijeni između tržišne i “povoljnije cijene” koja je obećana KAP-u. Još uvijek nema informacija o tome koliko iznosi ta “povoljnija cijena”, te koliko ukupno na godišnjem nivou iznosi razlika do tržišne cijene, odnosno kolike će zapravo biti državne subvencije za struju KAPu.

Dosadašnja praksa je pokazala da je teret ovih subvencija uvijek padao na građane, bilo kroz direktno plaćanje računa za struju KAPu, kao što se sada planira rebalansom, bilo kroz veću cijenu struje za domaćinstva.

Pored toga, najava ove pogrešne, ali veoma svjesno napravljene odluke Vlade koja će imati direktnu štetu po građane Crne Gore, dolazi u vrijeme kada se planira novo povećanje cijene struje što će dodatno opeteretiti ionako osiromašena crnogorska domaćinstva. Povoljnija cijena struje za KAP, a nova veća cijena za sve ostale je samo nastavak prakse koju Vlada već godinama sprovodi pomažući ruskim tajkunima da uz što manje troškova izvuku što veći profit.

U momentu kada Kombinat aluminijuma ima polugodišnji neplaćeni račun za struju od najmanje 60 miliona eura, kada se zbog rupa u budžetu koje je napravio KAP uvodi veća stopa PDV-a, krizni porez na zarade i taksa “euro po euro”, te kada se kada se zbog pada državnih garancija za kredite koje je u ime KAP-a uzimao i trošio ruski tajkun planira novo zaduživanje kod međunarodnih finansijskih institucija, Vlada Crne Gore je odlučila da nagradi vlasnike KAP-a i da im nove subvencije za struju.

Ovo je scenario u kojemu zaista nema dileme da li se radi o korupciji ili neznanju, tim prije što smo toliko puta do sada imali prilike da vidimo njegovu implementaciju od strane premijera Mila Đukanovića. Davanje novih subvencija za struju ruskom vlasniku KAP-a, Đukanović šalje jasnu poruku EU da Crna Gora ne želi da igra po pravilima, već da su profitni interesi pojedinaca i dalje daleko ispred evropske prakse i budućnosti Crne Gore. Đukanović ovim šalje i poruku građanima Crne Gore da apsolutno nekažnjeno može da ovu zemlju vodi u dalji ekonomski ponor, te da u budućnosti možemo računati sa novim nametima i porezima kojima ćemo finansirati bogaćenje domaćih i stranih tajkuna.

MANS

Komentari su isključeni.