Vanja Ćalović Marković podnijela tužbu protiv nove odluke ASK

0

Obavještavam vas da sam Upravnom sudu Crne Gore podnio tužbu protiv nove odluke Agencije za sprječavanje korupcije u postupku koji nezakonito vodi protiv Vanje Ćalović Marković. U tužbi je posebno ukazano da je Upravni sud u prethodnoj presudi jasno ukazao da Vanja Ćalović Marković nije ostvarila uvećanje zarade po osnovu ugovora koji je MANS zaključio sa Delegacijom EU, da taj ugovor i obaveze iz istog uopšte ne ukazuju na visinu zarade Vanje Ćalović Marković i da Vanja Ćalović Marković nije učestvovala u odlučivanju o prijavama MANS-a jer tako nešto nije bilo na dnevnom redu sjednice Savjeta Agencije, kao i da to uopšte nije u nadležnosti Savjeta.

Umjesto da postupi po presudi i obavezujućem pravnom shvatanju Upravnog suda, Agencija za sprječavanje korupcije je pokazula neprihvatljivo nepoštovanje suda i zakona, uporno istrajavajući na dokazanim neistinama. U tužbi Upravnom sudu je ukazano i da Agencija nikada, tokom dvije godine koliko vodi ovaj postupak, nije tražila izjašnjenje od Vanje Ćalović Marković u odnosu na navode na kojima je zasnovala nezakonitu odluku i nikada joj nije omogućila zakonsko pravo da se izjasni na to što joj se stavlja na teret. Dakle, Agencija dvije godine nije saopštila koje povrede zakona se stavljaju na teret Vanji Ćalović Marković i čime te povrede dokazuje, iako je to od Agencije više puta pismeno traženo.

Da je Agencija svo vrijeme imala za cilj, ne poštovanje zakona, već donošenje političke i nezakonite odluke, pokazala je javnim saopštenjem izdatim prije poziva stranki, prije sprovedenog postupka i prije izvođenja bilo kog dokaza, a u kome se eksplicitno navodi kakvu odluku će da donese. Ovo je do sada nezabilježen slučaj da neki organ u bilo kom postupku javno saopšti odluku prije nego što postupak sprovede, prije nego izvede dokaze i prije nego stranki pruži mogućnost da se bilo kako izjasni.

Tako je Agencija još jednom javno pokazala da nije nezavisan i nepristrasan organ, što uz rođačku vezanost direktora Agencije i premijera potvrđuje da je Agencija pod potpunom kontrolom izvršne vlasti i vladajuće partije. Zato je Agencija bez ikakvog obrazloženja nezakonito i isključila javnost iz ovog postupka jer je očigledno da bi se javnim izvođenjem dokaza najbolje potvdilo koliko su neistiniti i apsurdni stavovi Agencije i njenog direktora.

Takav odnos Agencije prema sudu, zakonima i osnovnim ljudskim pravima pokazuje do koje mjere je Agencija javno diskreditovana i koliko se otvoreno legitimisala kao obično sredstvo u rukama vladajuće partije za obračun sa neistomišljenicima koji otkrivaju političku korupciju i organizovani kriminal.

Upravnom sudu su uz tužbu još jednom dostavljeni dokazi koji potvrđuju nezakonitost odluke Agencije i neistinitost svih navoda na kojima je ta odluka zasnovana. Obzirom da je Agencija pokazala da je presude suda ne zanimaju i da smatra da za nju presude nijesu obavezujuće, a kako bi se ovaj postupak najzad okončao, od Upravnog suda je traženo da ostane pri stavovima iz prethodne presude u istom predmetu i predloženo je da ovaj spor riješi u meritumu.

Punomoćnik Vanje Ćalović Marković:
Veselin Radulović, advokat iz Podgorice

Komentari su isključeni.