Veći broj članova biračkih odbora ne poznaje osnovne izborne procedure

0
U popodnevnim časovima primijećen je manji broj nepravilnosti na lokalnim izborima u Tivtu nego u prijepodnevnom periodu.
Ipak, očigledno je da veći broj članova biračkog odbora očigledno ne poznaje osnovne izborne procedure. Tako na mnogim biračkim mjestima predsjednici biračkih odbora nisu unose primjedbe u zapisnik u trenutku nastanka povrede zakona, što može dovesti do problema u procesuiranju konkretnih nepravilnosti. U jednom slučaju birački odbor je čak tražo mišljenje Opštinske izborne komisije da li lica mogu da glasaju sa starom ličnom kartom.
Pokazalo se da uprkos izmjenama zakona birački spisak i dalje sadrži netačne podatke. Na primjer, na jednom biračkom mjestu članovi porodice informisali članove biračkog odbora da je preminula osoba dobila poziv za glasanje. Na drugom biračkom mjestu prezime birača je bilo pogrešno u odnosu na lični dokument, iako bi podaci iz elektronske evidencije morali biti povezani sa bazom podataka ličnih karata.
Na jednom biračkom mjestu su se ponovili problem sa opremom za elektronsku identifikaciju, pa je tek nakon trećeg pokušaja učitao podatke iz lične karte birača.
Notirani su i  slučajevi da su birači prebacivani na druga biračka mjesta, o čemu nisu bili informisani, pa nisu znali gdje da glasaju.
Na jednom biračkom mjestu član biračkog odbora je vodio nezakonitu evidenciju izašlih birača i o tome proslijeđivao informacije putem telefona (fotografija u prilogu). Slična praksa je primijećena i na drugom biračkom mjestu gdje član biračkog odbora putem telefona izvještava o biračima koji su izašli na izbore.
Neka biračka mjesta nisu prilagođena za glasanje lica sa posebnim potrebama i starijih osoba.
U nekoliko slučajeva je prekršena tajnost glasanja.
MANS

Komentari su isključeni.