Veljović tri godine krio BMW od 80.000 eura

0

Porodica bivšeg dugogodišnjeg šefa crnogorske policije Veselina Veljovića već godinama posjeduje luksuzni BMW X6, vrijedan preko 80.000 eura, čiju kupovinu ne može opravdati prihodima koji su prijavljeni Komisiji za spriječavanje sukoba interesa. To dokazuju dokumenta do kojih je došao Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

veljovic-BMW

Supruga Veselina Veljovića, Tamara Veljović (rođena Rogošić) od 2011. godine posjeduje i uredno registruje luskuzni terenac BMW X6, koji je Komisiji prijavljen tek u izvještaju ove godine i to nakon što je Istraživački centar MANS-a došao do dokumentacije o neprijavljenom vozilu.

Terenac je 2011. godine kupljen kod podgoričkog dilera luksuznih BMW vozila “MP auto” i plaćen virmanski. Faktura za vozilo vrijedno 80.800 Eura je glasila na Tamaru Rogošić koja prema prijavi koju je njen suprug Veselin Veljović predao za tu godinu, nije bila zaposlena, niti je imala bilo kakvih prihoda ili ušteđevine. Tamara se kao član domaćinstva Veselina Veljovića po prvi put pojavljuje u izvještaju za 2010. godinu kada takođe nije imala bilo kakvih prihoda ili imovine.

BMW-Faktura

Prema zvaničnim podacima Komisije za sprečavanje sukoba interesa, ukupni zvanični prihodi porodice Veljovića u godini kada je sporno vozilo kupljeno su iznosili 11.760 Eura, koliko je na godišnjem nivou primao kao direktor Uprave policije (UP) na čijem čelu je bio do kraja 2011. godine. Veljovići Komisiji  nisu prijavili bilo kakvu ušteđevinu, pa i dalje ostaje nejasno porijeklo novca kojim je za Tamaru Veljović kupljen luksuzni BMW vrijedan 80.800 eura. Čak i da je kompletan prijavljeni godišnji prihod porodice Veljović bio usmjeren za kupovinu ovog automobila, nedostaje preko 60.000 eura za njegovu nabavku.

Kao mogući način kupovine vozila ostaje kreditno zaduženje, ali prema podacima iz Komisije, Veselin Veljović nikada nije bio kreditno zadužen. Takođe podaci Uprave za nekretnine pokazuju da niti jedna od njegovih nekretnina nije opterećena hipotekom za kredit, pa se postavlja pitanje iz kojih sredstava su Veljovići finansirali nabavku novog luksuznog BMW-a.

Veselin Veljović je bio dužan da bilo koju promjenu u svojoj imovini većoj od 5000 eura prijavi Komisiji za konflikt interesa, ali to nakon kupovine BMW-a nije učinjeno. Jedina promjena u imovinskom kartonu za tu godinu koja je prijavljena jeste prodaja zemljišta u Podgorici od koje je Veljović prihodovao oko 107.000 eura. Međutim taj novac nije utrošen za kupovinu luksuznog vozila, već za nabavku trosobnog stana u Podgorici koji je Veljović kupio kod podgoričke firme “Normal Company” što je MANS takođe istraživao.

Sa druge strane, luksuzni BMW je kupljen krajem juna 2011. godine, nešto više od mjesec dana prije nego što je Veselin Veljović kao direktor Uprave policije potpisao sklopio štetan ugovor sa vlasnikom kompanije “Normal Company, Žarkom Burićem u kojem je državni budžet oštećen za višemilionski iznos, o čemu su Vijesti juče pisale. Veljović nije odgovarao na pozive novinara, niti na SMS poruke da prokomentariše kupovinu luksuznog automobila.

Ime bivšeg direktora policije Veselina Veljovića se vezuje za brojne problematične ugovore koje je potpisivao u ime Uprave policije, a koje Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i dalje istražuje.

Prema informacijama koje su “Vijesti” ranije objavile, Veljović je, bez tenderske procedure, 2007. sa kompanijom “Čelebić” Tomislava Čelebića potpisao ugovor vrijedan 13 miliona eura. Ugovorom o projektovanju, građenju i opremanju , kompanija “Čelebić” se obavezala da će za tri godine izgraditi i potpuno opremiti nove prostorije za pripadnike Centra bezbjednosti Podgorica (CB) i sjedište UP. Novi objekat je otvoren početkom 2011. godine, kada je saopšteno da je u izgradnju uloženo 15,5 miliona eura, 2,5 miliona eura više nego što je bilo ugovoreno. Čelebića i Veljovića vezuju i bliski privatni odnosi o čemu svjedoči i prisustvo Čelebića na vjenčanju Veselina i Tamare u avgustu 2011. godine.

Iz tužilaštva je “Vijestima” nedavno potvrđeno da je slučaj izgradnja CB Podgorica još u fazi izviđaja, ali nijesu htjeli potvrditi novinske naslove da je Veljović saslušavan, te da je planirano i saslušanje Čelebića.

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije u sklopu projekta “Nulta tolerancija na korupciju”. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za Afirmaciju Nevladinog Sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima Evropske unije.

Premijerov čovjek od povjerenja

Bivši šef policije važi za čovjeka od povjerenja premijera Mila Đukanovića, a u poslednje dvije decenije uvijek je zauzimao visoke policijske ili bezbjednosne funkcije. Prema zvaničnoj biografiji, od decembra 1995. do oktobra 2005. godine, bio je komandant Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Od oktobra 2005. godine do kraja decembra 2011. godine bio je na dužnosti direktora Uprave policije, nakon čega ga je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imenovao na dužnost savjetnika za oblast odbrane i bezbjednosti. Trenutno se nalazi na funkciji u Vijeću za nacionalnu bezbjednost kao direktni podređeni svog vjenčanog kuma, bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbijednost i trenutnog potredsjednika Vlade, Duška Markovića.

Veljović je sa pozicije direktora Uprave policije smijenjen krajem 2011. posle izbijanja afere “Listing”, kada je u medijima objavljeno da je optuženi za šverc kokaina Darko Šarić imao telefonsku komunikaciju sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem i bivšim ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom.

Predavanje o NATO ili agitacija za DPS?

Veljović je 2014. godine smijenjen i sa pozicije savjetnika predsjednika za bezbjednost i odbranu. Kao zvaničan razlog naznačen je prelazak na funkciju u Vijeću za nacionalnu bezbjednost. Međutim, opozivu sa funkcije u Vujanovićevom kabinetu, prethodio je sklandal u kojem je Veljović ponovo bio glavni akter.

Unutrašnja kontrola (UK) Uprave policije je krajem iste godine utvrdila da je Veljović uoči lokalnih izbora u Mojkovcu okupio nešto više od 40 policajaca iz tog grada u kampu specijalnih jedinica u Podgorici, od kojih je tražio da se angažuju i što veći broj sugrađana nagovore da glasaju za DPS.

On je to negirao tvrdeći da je kao član Savjeta za NATO integracije policajcima održao predavanje o prednostima ulaska u Alijansu.

Prema tvrdnjama ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića iznijetih na konfereciji za novinare nakon što mu je UK predala izvještaj, iako su pojedini policajci potvrdili da se radilo o “NATO kursu”, jedan broj njih je priznao da je bilo riječi i o angažovanju tokom izbora u Mojkovcu.

Izvještajem UK se od 2014. godine bavi i tužilaštvo, iako ishod istrage do danas nije poznat. Ministar unutrašnjih poslova je, komentarišući nalaz kontrole, saopštio da neće podnijeti krivičnu prijavu protiv Veljovića, već da to prepušta UK. Iako je UK tada utvrdila da je aktuelni direktor policije Slavko Stojanović mimo znanja ministra dao suglasnost za održavanje skupa, ministar Konjević je tada izjavio da neće tražiti ni njegovu ostavku.

Nerasvijetljena ubistva, narko bosovi slobodno preko granice

Pored potpisivanja spornih ugovora i sumnji u nezakoniti politički angažman, za vrijeme mandata Veljovića u UP dogodila su se do danas nerasvijetljena ubistva Srđana Vojičića u Podgorici 2006., Dejana Đukovića u Kotoru 2009., Dragana Dudića u Kotoru 2010., Ivice Šćepanovića i Dragana Bećirovića u Budvi 2011. godine. Takođe, u vrijeme kada je Veselin Veljović bio na čelu crnogorske policije dogodila su se i dva čuvena bjekstva nakro bosova iz Crne Gore, Darka Šarića i Safeta Kalića.

Koža, lajsne od bambusa, pragovi od aluminijuma, rikverc-kamera

Da BMW X6 koji su kupili Veljovići nije tek običan terenac, potvrđuje dugačka lista dodatne opreme koja “krasi” ovaj konkretan primjerak. U specifikaciji opreme koja prati fakturu od 80.800 Eura, navodi se da je crni metalik BMW X6 Veljovića opremljen kožnim, grijanim sjedištima “Nevada”, ukrasnim lajsnama od bambusa, pragovima od aluminijuma, kamerom za vožnju u rikverc, automatsko otvaranje gepeka, dodatno zatamnjenim staklima, parking senzorima, automatskom klimom, navigacionim sistemom i Hi Fi sistemom zvučnika. Veljovićev BMW X6 pogoni dizel agregat zapremine 3000 ccm, snage 306 KS.

Autori: Dejan Milovac (MANS)
Tina Popović (Vijesti)

Komentari su isključeni.