Veljovićev stan i BMW kod tužioca

0

MANS je danas pozvao Specijalnog državnog tužioca za organizovani kriminal i korupciju da podatke o imovini bivšeg policijskog funkcionera, Veselina Veljovića, do kojih je došao naš Istraživački centar, uključi u istragu o prodaju kamp-hotela „Zlatica“ kojom su obuhvaćen i Veljović.

veljovic-stan

Istraživački centar MANS-a je prethodne sedmice objavio rezultate svog istraživanja koji upućuju na zaključač da porodica Veselina Veljovića nije mogla, iz zvanično prijavljenih prihoda, da sebi priušti nabavku skupocjenog terenca marke BMW X6, vrijednog preko 80.000 eura, kao ni kupovinu trosobnog luksuznog stana od 135 m2 čija se vrijednost na tržištu kreće oko 300.000 Eura. Pomenuto stan je nabavljen od firme „Normal Company“ u vlasništvu Žarka Burića, sa kojim je Veljović u vrijeme kupovine stana već imao istoriju poslovnih odnosa.

U vrijeme kada je Veljović nabavio stan i auto, 2011. godine je potpisan ugovor o kupovinu kamp-hotela „Zlatica“ od Žarka Burića za potrebe obuke Specijalne-antiterorističke jedinice (SAJ) Uprave policije. U tom poslu vrijednom 8,3 miliona Euram Upravu policije je zastupao njen tadašnji direktor, Veselin Veljović.

Ovaj objekat, zajedno sa još dva podgorička hotela, „Crna Gora“ i „Ljubović“,  Vlada je Buriću prodala ispod cijene za ukupnu sumu od 4,7 miliona eura, što dovoljno govori koliko je posao prodaje „Zlarice“ između Veljovića i Burića bio štetan po državu.

MANS je zbog tog posla 2013. godine podnio krivičnu prijavu protiv više lica, uključujući Veljovića i Burića zbog sumnje da su oštetili državni budžet radi pribavljanja protivpravne finansijske koristi.

veljovic-BMW

Novi podaci o porijeklu imovine Veljovića otvaraju prostor za sumnju da je Veljović imao i više nego očigledan finansijski interes da se sa kompanijom Žarka Burića sklopi štetan ugovor. MANS je zbog toga kompletnu dokumentaciju do koje došao i analize koje je napravio, dostavio Specijalnom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju sa zahtjevom da se i oni uključe u istragu koja se vodi protiv Veljovića i Burića, zbog sumnje da ta imovina može biti proizvod dogovora između njih dvojice koji je rezultira milionskom štetom po državni budžet.

Istraživanje porijekla imovine Veljovića je dio kampanje koju MANS vodi za kriminalizaciju nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera u Crnoj Gori. Nakon švajcarskih miliona porodice Svetotzara Marovića, slučaj Veljović predstavlja još jedan dokaz koliko je neefikasan postojeći zakonski okvir koji reguliše konflikt interesa javnih funkcionera i koliko potrebno uvesti novi zakon kojim bi se država Crna Gora borila protiv ovog problema.

Slučajevi Marović i Veljović su samo prvi u nizu slučajeva koje je do sada objavio Istraživački centar MANS-a

MANS

Komentari su isključeni.