Veze Šarića sa crnogorskom vlašću su i dalje pod velom tajne

0

DarkoSaricNakon što je Specijalni sud u Beogradu osudio Darka Šarića na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja više tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, krajnje je vrijeme da se i crnogorsko tužilaštvo pozabavi onim dijelom poslova ovog kokakinskog kartela koji se odvijao na teritoriji Crne Gore.

 

Iako je dobar dio Šarićeve ekipe pomagača i saradnika bio obuhvaćen optužnicom i sada presudom beogradskog Specijalnog suda, ova institucija se nije posebno bavila onime što se dešavalo u Crnoj Gori. Podaci do kojih je prošle godine došao MANS istražujući poslove Šarićevog kokainskog kartela u Crnoj Gori pokazuju da je ova kriminalna grupa održavala veoma bliske kontakte sa pojedincima iz Vlade Crne Gore, ali i vladajuće DPS.

 

Istraživanje MANS-a i regionalne mreže istraživačkih novinara – OCCRP je pokazalo da su kompanije Darka Šarića ali i on lično bili jedni od najvažnijih klijenata Prve Banke u vlasništvu porodice Premijera Mila Đukanovića, te da je ta banka nerijetko kršila bankarska pravila kako bi izašla u susret interesima svojih klijenata, uz velike sumnje da su pojedine transakcije koje su vršene preko njenih računa poslužile za pranje novca stečenog krijumčarenjem kokaina.  Podaci do kojih smo došli u istraživanju pokazuju i da je Šarić bio garant kreditu koji je Prva Banka izdala kompaniji Sun Investiments, a koju u Banci povezuju sa Stankom Subotićem, bliskim prijateljem premijera Đukanovića.

 

Pored toga, istraživanje je pokazalo i da su kompanije Darka Šarića u prethodnom periodu poslovale i sa Opštinom Budva, preko predsjednika budvanskog DPS-a Bora Lazovića, te da je Šarić preko lokalne kompanije osnovane samo za tu svrhu, pokušao na prevaru doći do vrijednog građevinskog zemljišta fudbalskog kluba Mogren. Kompanijom Šarića „NOVA STAR CG“ koja je trebala poslužiti kao paravan je tada rukovodio Blagota Radulović, pomoćnik ministra Petra Ivanovića, a i danas se vodi kao izvršni direktor te kompanije. Takođe podaci do kojih smo došli pokazuju da se i sam ministar Ivanović može dovesti u vezu sa Šarićevim kokainskim kartelom o čemu svjedoči i zajedničko putovanje Ivanovića i Šarićevog saradnika, Jovice Lončara u Pariz, o trošku Šarića.

 

Ministar Petar Ivanović se dovodi u vezu i sa Panamskom kompanijom Adriatic Ovrseas koja je preuzela već pomenutu kompaniju Sun Investments. Petar Ivanović je bio veza između panamskih advokata i podgoričke advokatice Zorice Đukanović koja je poznata po šarenolikoj listi klijenata, počev od premijerovog brata Aca Đukanovića, preko već pomenutog Jovice Lončara, pa sve do udovice Frica Dudića, još jednog Šarićevog saradnika.

 

MANS je još u aprilu prošle godine Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju podnio krivičnu prijavu kojom je traženo da se ispitaju aktivnosti kokainskog kartela na čijem čelu se nalazi Darko Šarić, ali i da se ispitaju poslovni i svi drugi odnosi koje je ovaj narko-boss održavao sa članovima izvršne vlasti i visokom političkim funcionerima DPS-a.

 

Koja je konkretno bila uloga ministra Ivanovića, zašto mu je plaćena avio karta i šta je tražio na letu sa švercerima kokaina, kao i zbog čega se Ivanovićeva kućna adresa koristi za poslovnu korespodenciju između kompanija i lica koja se povezuju sa Stankom Subotićem i Darkom Šarićem, crnogorko tužilaštvo još uvijek nije uspjelo da odgonetne.  Tužilaštvo nema odgovor i na pitanje šta stoji iza činjenice da je jedan visoko-pozicionirani vladin činovnik, u isto vrijeme i na čelu kompanije međunarodnog švercera kokaina.

 

Iako je, makar formalno, pokrenut izviđaj,  nema odgovora ni na pitanje kakve su bile veze Šarića i budvanskog DPS-a u slučaju FK Mogren. Konačno, tužilaštvo se još uvijek nije izjasnilo ni na sumnje da je banka u vlasništvu brata premijera Đukanovića bila korišćena za pranje prljavog novca stečenog prodajom kokaina.

 

Smatramo da crnogorsko tužilaštvo mora u što najskorije vrijeme dati odgovor na ova pitanja i u potpunosti razobličiti veze između organzovanog kriminala i vlasti, jer sada ne postoji ni najmanja sumnja da je kokainski kartel Darka Šarića za svoje sumnjive poslove imao logističku i svaku drugu podršku u samom vrhu crnogorske vlasti.

 

MANS očekuje da će novoformirano Specijalno tužilaštvo dati apsolutni prioritet krivičnim prijavama koje smo podnijeli prije više od godinu dana i da će upravo one biti prvi pravi test njihove stručnosti i nezavisnosti.

 

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.