Više institucija probilo limite potrošnje u susret parlamentarnim izborima, u maju rasle isplate i za ugovore o djelu

0

Ministarstva nauke, javne uprave, zdravlja, ekonomskog razvoja i odbrane, te Služba Predsjednika Crne Gore i Zavod za zapošljavanje, neke su od državnih institucija koje su tokom mjeseca maja, u susret parlamentarnim izborima, trošile više od plana, odnosno probile mjesečni limit potrošnje definisan Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Mjesečni plan potrošnje državnog budžeta utvrđuje Ministarstvo finansija na početku fiskalne godine, a Zakon u članu 38 zabranjuje budžetskim korisnicima da tokom izborne kampanje troše više od propisanog limita.

Tako je Ministarstvo javne uprave potrošilo blizu milion eura preko zakonom propisanog limita, od čega je najveći dio otišao na održavanje softvera. Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma je mjesečni limit probilo za blizu 400.000 eura, a najveća stavka u rashodnoj strani za mjesec maj su bile konsultantske usluge. Zanimljivo je da je mjesečni budžet za ugovore o djelu ovog ministarstva iznosio oko 5.500 eura, a da je u maju sa te budžetske linije isplaćeno čak 48 hiljada eura.

Zavod za zapošljavanje je zakonski plan prekoračio za oko 320 hiljada eura, dok je taj iznos u slučaju Ministarstva odbrane iznosio oko 130 hiljada eura.

Najveće prekoračenje potrošnje u mjesecu maju je imalo Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i to u iznosu od 1,7 miliona eura, što je suma koju je ova institucija isplatila sa konta „kontribucije za članstvo u međunarodinim organizacijama“.

Detaljni podaci o potrošnji budžeta u maju 2023. godine i institucijama koje su trošile više od plana su dostupni na https://www.cistakampanja.me/povecanje-potrosnje-u-maju-2023-godine/

Trend povećanja potrošnje u odnosu na neizborni period se nastavio i kada su u pitanju ugovori o djelu, odnosno takozvano kratkoročno zapošljavanje, koji su prepoznati kao jedan od mehanizama za uticaj na slobodno izraženju volju birača.

Zvanični podaci pokazuju da je iz državnog budžeta po osnovu ugovora o djelu u maju isplaćeno 993 hiljade eura, kroz 1568 pojedničanih transakcija. U ukupnoj sumi novca, taj iznos je veći za jednu trećinu u odnosu na maj prošle godine kada nismo imali izbore, broj pojedinačnih isplata ove godine je veći za čak tri stotine.

Detaljni podaci o isplatama po osnovu zaključenih ugovora o djelu je dostupan na https://www.cistakampanja.me/potrosnja-za-ugovore-o-djelu-u-2023-i-2022-godini-2/

Podaci koje MANS prezentovao pokazuju da tokom i ovog izbornog procesa nastavlja trend kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, naročito u dijelu koji se odnosi na ograničenja potrošnje sredstava iz državnih fondova.

Isplate različitih vrsta naknada i zapošljavanje u državnoj upravi uoči izbora su mehanizmi zloupotrebe koji su preuzeti od prethodne vlasti i koji još uvijek nemaju odgovarajući institucionalni odgovor.

MANS

Komentari su isključeni.