Vlada ima alternativu povećanju PDV-a

0

Jučerašnje usvajanje Fiskalne strategije i planirano povećanje PDV-a na 21% je pokazalo da se Skupština Crne Gore po ko zna koji put pridružila Vladi u namjeri da kompletan teret pogubnih ekonomskih odluka prebaci na građane Crne Gore.

Iako bi po svojoj funkciji trebala da služi javnom interesu, skupštinska većina je dala svoj glas planu Vlade Crne Gore da ogromne rupe u budžetu popuni upravo iz džepova građana.

MANS je i ranije upozoravao da će vladina ekonomska politika u narednom periodu biti usmjerena na iznalaženje novih načina za dodatno oporezivanje građana i da su nezakonito uvedene takse na struju i gorivo bile samo početak.

Tako će od narednog utorka poskupljeti cigarete, a od naredne godine nas očekuju i nove, veće cijene alkohola, uglja ali i još jedno poskupljenje duvanskih proizvoda.

Nema sumnje da će se povećanje PDV-a, a naročito energenata odraziti na cijene i ukupan životni standard građana Crne Gore čiji kućni budžeti su već značajno osiromašeni.

Takozvana nova fiskalna politika Vlade Duška Markovića je samo nastavak prakse koju je uspostavio njegov prethodnik a koja podrazumijeva uzimanje od siromašnih i potpuno uništavanje srednje klase.

Sa druge strane, gotovo ništa se ne radi da se oporezuje luksuz i profit, a Crna Gora se i dalje prepoznaje kao destinacija gdje se “olakšice” za takozvane strateške investitore graniče sa zdravom ekonomskom logikom.

Slična je situacija i sa naplatom nagomilanog poreskog duga, naročito kod ključnih kompanija bliskih vlastima kojima je dozvoljeno da godinama nekažnjeno izbjegavaju poreske obaveze, istovremeno zadržavajući povlašćeni status u poslovima sa državom.

Sve to govori da je postojala alternativa povećanju PDV-a, ali i da u Vladi još uvijek ne postoji dovoljno snažna motivacija da se zakon jednako primjenjuje na sve. Do tada će građani nastaviti da finansiraju loše ekonomske odluke Vlade koje se i dalje donose bez ikakve političke i materijalne odgovornosti.

MANS

Komentari su isključeni.