Vlada krenula u još jedan poduhvat loše privatizacije

0

Umjesto da razvije dugoročnu strategiju kojom bi Luka Bar i Željeznica  oživjele mrtvu privredu , Vlada je krenula u još jedan poduhvat loše privatizacije od koje će koristi imati samo prijatelji i poslovni saradnici Prve familije.

Preliminarni tender za prodaju barskog preduzeća Kontejnerski terminali i generalni tereti (KTGT) bio je otvoren do kraja jula. Da li će se ostvariti vladina namjera da ponovo napuni džepove domaćih i stranih tajkuna i koliko – toliko  državni budžet, kako bi ga izdašno iskoristili za kampanju vladajućih partija na predstojećim izborima, znaće se uskoro.

Kao i desetinu puta prethodnih 20 godina i ovaj put Vlada nema, niti ga želi, dugorični plan i strategiju kako da valorizuje državne resurse i iskoristi ih za razvoj društva, privrede i boljitak svojih gradjana.

Na to upućuje i put kojim je ponovo krenula u prodaji većinskog paketa državnih akcija KTGT.

Naime, nema države  u okruženju koja je rasprodala svoje luke ili dala strancima  koncesije za korišćenje lučkog područja na 30 godina, kao što je to predviđeno pozivom  Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore u slučaju KTGT.

Pod kocesije se daju tehnološki zastareli terminali a luke prodaju samo oni koji nemaju razvojne planove.

U luke Ploče, Drač i Valona ulažu se milioni eura, izgradjuju se novi terminali i lučki kapaciteti za pretovar i skladištenje  robe-čvrste ili rasutih tereta. Oni polako preuzimaju dio poslova koje je radila Luka Bar, pa i one zbog kojih je Vlada Crne Gore zadužila svoje gradjane kod stranih banaka milijardama eura.

Tako se, prema informacijama koje je MANS dobio, ingoti koji se proizvode u KAP-u više ne transportuju preko Bara, već kamionima od Podgorice do hrvatske luke Ploče gdje se dalje tovare na brodove.

Iako je nedavno promovisan novi veliki posao Luke Bar  sa kragujevačkom Zastavom, postoje indicije da će  on biti prebačen u slovenačku luku Kopar.  A koliki je to problem u kompaniji koja bi trebalo biti izvor profita govori i podatak da je Luka  aranžman sa „Fiatom“ preotela svojim bivšim kolegama – KTGT. Jer,Pravilnikom koji su potpisali Luka i KTGT propisano je da čvrste terete, gde svakako spadaju auta,   skladište Kontejnerski terminali.

Sve to ne bi moglo biti bez saglasnosti Vlade Crne Gore, koja je preko svojih DPS kadrova  uništila Luku Bar.  Zatim su je podjelili na dvije partijsko – interesne cjeline, navodno da bi je lakše privatizovali, odnosno rasprodali.

Luka Bar  je tako ostala pod kontrolom DPS-a, a KTGT je ustupljen  SDP-u, pa je ministar saobraćaja Andrija Lompar na čelo Kontejnera doveo svog  rodjaka Andriju Radusinovića.

I dok stručnjaci za ovu oblast upozoravaju da se kontejnerski terminali nikako ne prodaju jer  se u svijetu povećava promet koji se odvija na ovaj način, Vlada Crne Gore je riješila da dovede nove strane investitore, ovaj put  Azerbejdžance.

U kombinaciji za novog vlasnika barskih kontejnera je firma iza koje  po tvdrnjama tamošnjih medija najvjerovatnije stoji azerbejdžanski predsjednik, čiji su demokratski maniri jednaki onima koji nas vode u sunovrat već 20 godina.

MANS

Komentari su isključeni.