Vlada promoviše pljačku „u interesu građana“

0

MarkovicIzjava potpredsjednika Vlade Duška Markovića da će taksu na gorivo uvesti ponovo zakonom još jednom pokazuje da je izvršna vlast istrajna u kršenju Ustava i preuzimanju nadležnosti parlamenta, te da je odlučna u namjeri sprovođenja politike koja je suprotna javnom interesu i interesu građana Crne Gore. Ovo posebno jer je za uvođenje novih materijalnih obaveza građana potrebna kvalifikovana većina u parlamentu. Tako najviši predstavnici izvršne vlasti javno pokazuju da su odlučni da sa istom praksom nastave i ubuduće, umjesto da snose odgovornost za donošenje uredbe po kojoj su građane Crne Gore prethodnih mjeseci opljačkali za više miliona eura.

Podsjećamo da je MANS odmah po podnošenju inicijative Ustavnom sudu ukazao da se radi o najjednostavnijem pravnom pitanju koje sudije Ustavnog suda mogu da riješe za par minuta i da smo zbog toga u inicijativi predložili da Ustavni sud obustavi od izvršenja sve akte donešene na osnovu ove uredbe. Međutim, Ustavni sud očigledno nije postupio u interesu zaštite ustavnosti i zakonitosti i u cilju sprječavanja nastupanja nenadoknadivih štetnih posljedica. Umjesto toga, Ustavni sud je postupio po preporuci Vlade i zastao je sa postupkom čitavih pola godine, čime je omogućio da građani kršenjem Ustava od strane Vlade pretrpe štetu u iznosu od skoro 10 miliona eura.

Štaviše, da izvršna vlast može nekažnjeno kršiti Ustav i preuzimati nadležnosti drugih institucija ili potpuno kontrolisati druge institucije u realizaciji odluka kojima se pokrivaju troškovi loše politike i visoke korupcije, pokazuje i činjenica da Ustavni sud sada dodatno odugovlači sa dostavljenjem svoje odluke Službenom listu radi njenog objavljivanja i stupanja na snagu. Tako se nevršenjem službene dužnosti u Ustavnom sudu omogućava da neustavnom uredbom Vlada svakog dana i dalje od građana otima oko 50 hiljada eura.

Nevršenje službene dužnosti i prekoračenje ustavnih i zakonskih ovlašćenja koje za posljedicu ima višemilionsku štetu predstavljaju bitne elemente najtežeg oblika krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Zato posebno ponižavajuće zvuči navod g-dina Markovića da “pare nijesu pokradene i da su otišle u budžet” i da je to u interesu građana. Sličnu logiku imaju i narko bosovi sa kojima je ova izvršna vlast sarađivala, jer se i od njih nerijetko može čuti kako su radili u interesu građana, da su otvarali firme, zapošljavali građane i plaćali poreze i doprinose u državni budžet, kao i što je devedesetih godina prošlog vijeka državni posao sa švercom cigareta bio „u javnom interesu“.

Kršenje Ustava i zakona, posebno od strane onih koji su zaduženi da ih izvršavaju, nikako ne može biti u interesu građana, kako to prikazuje Duško Marković. Takvo postupanje može samo biti u interesu aktera korupcije i tajkuna čije interese ova Vlada zastupa i štiti.

Zato još jednom pozivamo sve nadležne insitucije da zaustave dalje pljačkanje građana Crne Gore i da adekvatno reaguju na grubo kršenje Ustava i zakona. Takođe, smatramo da ni jedan poslanik Skupštine Crne Gore koji se zalaže za interese građana i poštovanje Ustava i zakona, nakon višemjesečne pljačke građana neće podržati zakon koji je najavio potpredsjednik Vlade Duško Marković. Želimo da vjerujemo da tajkuni i akteri korupcije koji su više puta pokazali da imaju većinu za donošenje odluka izvršne vlasti, ipak nemaju kvalifikovanu većinu u parlamentu Crne Gore.

MANS

Komentari su isključeni.