Vladajuća partija nastavlja sa zloupotrebom javnih fondova u političke svrhe

0

glasacka-kutijaUoči nedeljnih izbora, Demokratska partija socijalista je nastavila da bezprizorno zloupotrijebljava državne fondove za ličnu promociju i promociju svog političkog kandidata. Svjedoci smo da je posljednih dana završeno nekoliko infrastrukturnih objekata čija finalizacija je “tempirana” da se poklopi sa samom završnicom predizborne kampanje, te da su ceremonije svečanog puštanja u rad puteva i raskrsnica pretvorene u političke promocije DPS-a sa tendecijom da tako ostane do samih izbora.

Otvaranje obilaznice oko Golubovaca gdje su partijski funkcioneri i aktivisti čak nosili i obilježja političke kampanje DPS-a, otvaranje kružnog toka na Starom aerodromu, te otvaranje vodovoda i seoskih puteva, odvija se uz zaglušujuću političku propagandu te partije, koja svog kandidata za gradonačelnika Podgorice vodi okolo i prikazuje kao atrakciju.

Iako se budžet Glavnog grada namijenjen za infrastrukturu puni novcem svih građana Podgorice, pa i onih koji ne podržavaju politiku DPS-a, ta partija se ne libi da svaki novi projekat prikaže, ne kao sasvim normalnu stvar u razvoju jednog grada, već samo i isključivo kao poklon DPS-a svojim sadašnjim i potencijalnim biračima, što je bezočna zloupotreba javnih fondova.

Pored Glavnog grada i odlazećeg gradonačelnika, Miomira Mugoše, u političku kampanju su se zajednički uključili i Investiciono-razvojni fond (IRF), te Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja koji promocije svojih projekata i javne nastupe po običaju “boje” bojama DPS-a. Ogromne količine novca se iz ove dvije institucije izdvajaju upravo u predizbornom periodu, a njihovi čelnici su većinu vremena na terenu i javno izjavljuju da ih Zakon o finansiranju političkih partija ne zanima i da ga neće poštovati.

Na čelu IRF se nalazi Zoran Vukčević, jedan od aktera afere “Snimak” koji je zajedno sa partijskim kolegama na zatvorenim sjednicama DPS-a planirao zloupotrebe državnih para u političke svrhe. Umjesto da jedan takav “kadar” bude politički i krivično sankcionisan, matična partija mu je dala novu funkciju na kojoj upravlja desetinama miliona eura našeg novca.

Kada je u pitanju Ministartvo poljoprivrede i čuveni MIDAS program, vode ga Petar Ivanović i Blagota Radulović, individue za koje postoje dokazi koji ih hdovode u blisku vezu sa narko bosom Darkom Šarićem, dok je Radulović i dalje na čelu privatne kompanije koja je bila u vlasništvu porodice Šarić.

Smatramo da je lični izbor DPS-a da političku kampanju za tu partiju za Podgoricu vode jedan nasilnik Mugoša, lojalni Vukčević i saradnik narko kartela Ivanović, ali najsnažnije osuđujemo zloupotrebu državnih fondova u političke svrhe te očiglednu monopolizaciju svih raspoloživih sredstava od strane DPS-a čime se nesporno narušava ravnopravnost svih učesnika u izbornom procesu.

Dejan Milovac
Direktor istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.