Vladajuća većina još jednom dokazala poslušnost i odanost građevinkom lobiju

0

Današnje usvajanje Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predstavlja definitivnu pobjedu politike nad strukom, privatnog nad javnim interesom i korupcije nad vladavinom prava. Osim predstavnika Albanske koalicije, ostali poslanici vladajuće većine su još jednom pokazali da ne služe interesima crnogorskog naroda, već samo i isključivo interesima građevinskog lobija i sa njime povezanog kriminalnog podzemlja.

Centralizacija moći odlučivanja, lišavanje prava lokalnih samouprava i građana, neusklađenost sa Ustavom Crne Gore i drugim pravnim aktima samo su neke od krupnih zamjerki na nacrt zakona, a koje je stručna i laička javnost iznosila u posljednje vrijeme. Ipak, uprkos brojnim upozorenjima predstavnici vladajuće koalicije još jednom su bez pogovora sinhronizovano podigli ruke i glasali za zakon koji stoji nasuprot javnom interesu i otvara ogroman prostor za korupciju. Poslanici vladajuće koalicije na ovaj način još jednom demonstriraju svoju jedinu svrhu – bespogovorno glasanje u korist elite, tajkuna i gomilanja njihovog profita, a sve na štetu crnogorskih građana.

Tako je i ovaj put obesmišljena kontrolna funkcija crnogorskog parlamenta, koji je umjesto da obezbijedi usvajanje što kvalitetnijih zakonskih rješenja, aminovao usvajanje neustavnog zakona koji, između ostalog, smješta nadležnost prostornog planiranja na adresu Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), čime su i građani uskraćeni za pravo da planiraju i učestvuju u razvoju prostora na teritoriji svojih gradova.  Takođe, zakonsko rješenje koje je usvojeno u ovom obliku otvara vrata za sve megalomanske projekte koji devastiraju rijetke do sada odbranjene crnogorske resurse – Buljaricu, Kraljičinu plažu, Veliku plažu, Valdanos, Solanu itd.

Vrijeme koje je pred nama će tek, nažalost u praksi, pokazati koliko su loša rješenja koja su danas usvojena, a posebno kada je u pitanju uloga Ministarstva održivog razvoja i funkcija resornog ministra. Centralizacija vlasti je uvijek bila i biće vrlo efikasan alat za legalizaciju korupcije i njenu institucionalzaciju.

Ističemo da posebnu odgovornost snose predstavnici manjinskih članica vladajuće koalicije bez čijeg poslušništva DPS ne bi mogao da sprovede svoj skadalozni plan za centralizaciju ogromne moći odlučivanja o stotinama miliona vrijednoj imovini crngororskih lokalnih uprava. Još jednom su ove partije pokazale izvanrednu količinu sluganstva vladajućoj koaliciji i svojim interesima, ali i otpora ka javnom interesu i dobrobiti građana Crne Gore.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra
MANS

Komentari su isključeni.