Vojska besplatno krčila puteve u Kučima pred izbore

0

Predizborni period proteklih parlamentarnih izbora u izgradnji lokalne infrastrukture obilježilo je i angažovanje Vojske Crne Gore, koja je na teritoriji Glavnog grada probijala nekoliko lokalnih puteva i sjekla šiblje u veoma nepristupačnim područjima Podgorice, pokazuje dokumentacija u posjedu Istraživačkog centra MANS-a i lista Vijesti.

FOTO: Luka Zeković

Glavni grad i Ministarstvo odbrane su neposredno prije raspisivanja parlamentarnih izbora i u periodu kampanje, odnosno od maja do kraja jula 2016. godine, potpisali tri ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, kojima se Vojska Crne Gore obavezala da će bez nadoknade do kraja godine posjeći šiblje i sanirati nekoliko dionica lokalnih puteva.

Prema zvaničnim podacima, prvi ugovor potpisan je u maju, drugi na dan raspisivanja izbora 11. jula, a treći krajem jula, kada je već zvanično počela predizborna kampanja. Ugovore su u ime Glavnog grada i Ministarstva odbrane (MO) potpisali gradonačelnik Slavoljub Stijepović i bivša vojna ministarka Milica Pejanović-Đurišić.

Ugovorom iz maja 2016. predviđeno je proširenje i sanacija puta Draževina-Buronje, a rok za izvođenje radova je 120 radnih dana. Drugi ugovor potpisan je 11. jula, istog dana kada je predsjednik Filip Vujanović raspisao parlamentarne izbore, a predviđa  proširenje i  rekonstrukciju puta Preoc –   Kržanja – Mokra –  Širokar – Rikavac – Koštica -Korita u roku od 140 radnih dana.

Posljednji ugovor Pejanović-Đurišić i Stijepović potpisali su 29. jula, a dokument tretira “sječu šiblja na lokalnim putevima”, koje bi trebalo da bude završeno u roku od 140 radnih dana tokom 2016. godine.

Potpisani ugovori su tipski i njima se Ministarstvo odbrane obavezalo da za potrebe investitora, bez naknade, svojom radnom snagom, mehanizacijom, alatom i drugim potrebnim uređajima, izvede probijanje puteva ili izvrši sječu šiblja.

Kako se navodi, Vojska Crne Gore je svoj interes pronašla u tome da se kroz sprovedene radove vrši praktična obuka pripadnika inženjerske jedinice i njihovo osposobljavanje za buduće zadatke u ratnim i  mirnodopskim uslovima, te daje pomoć i podršku civilnim strukturama i stanovništvu Crne Gore.

Sa druge strane, Glavni grad Podgorica je svoj interes našao u dobijanju novih puteva, iako ta lokalna samouprava posjeduje svoj budžet i svoju Agenciju za izgradnju i razvoj Podgorice, koja je upravo zadužena za izgradnju lokalne infrastrukture na teritoriji Glavnog grada.

Objašnjavajući zašto Vojska izvodi radove lokalne infrastrukture, Iz MO kažu da se na ovaj način ostvaruje ušteda materijalnih sredstava, jer bi za obuku na terenima unutar kasarne morali potrošiti iste količine goriva bez vidljivih rezultata rada, a i osposobljenost vojnika bi bila umanjena.

Dodaju da je u novembru 2015. godine, Generalštab napravio Plan inžinjerijskih radova u 2016. godini.

“Rezultati ovakvog osposobljavanja vojnika su vidljivi. U prethodnim godinama osposobili smo i sertifikovali značajan broj pripadnika inžinjerijske jedinice za rukovanje inžinjerijskim (građevinskim) mašinama, kao i određeni broj instruktora za obuku na inžinjerijskim mašinama. Ako uzmemo u obzir da na teritoriji Crne Gore ne postoji ustanova koja se bavi osposobljavanjem ovakvih profila zanimanja, koja su potrebna mnogim građevinskim preduzećima, ovakav sistem obuke umnogome je značajan i za državu”, ocijenili su iz ovog resora.

Iz MO napominju da inžinjerijska jedinica nije prekidala radove tokom više godina, jer pravila o obuci nalažu da ona teče u kontinuitetu. Iz tog Vladinog resora tvrde da se ne može govoriti o zloupotrebi Vojske i da je u proteklih pet godina, na ovaj način, sanirano više lokalnih puteva, u više od 10 opština.

Iz Glavnog grada smatraju da od ovog partnerstva svi imaju koristi: “Vojska koristi priliku da u redovnim okolnostima stavlja u funkciju mehanizaciju i inženjeriju, dok Glavni grad, po vrlo povoljnim uslovima, vrši izgradnju i rekontrukciju saobraćajnica, najčešće, u ruralnim djelovima grada. Najveću korist, svakako, imaju građani, jer se povećava njihov kvalitet života”.

Pišu:
Tina Popović
Ines Mrdović

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije i Ambasade SAD u Podgorici. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima donatora.

Komentari su isključeni.