Vrhovni državni tužilac najodgovornija za nedostatak konkretnih rezultata

0

ranka carapicVrhovni državni tužilac, Ranka Čarapić, pojedinačno je najodgovornija za činjenicu da je Evropska komisija i ove godine oblast urbanizma i inspekcijske kontrole u Crnoj Gori ponovo prepoznala kao jednu od najosjetljivijih na korupciju.

U najnovijem izvještaju o napretku Crne Gore ka EU, eksplicitno se navodi da su sektor građevinarsrva, inspekcijskog nadzora, prostornog planiranja i zemljišnog premjera, odnosno katastra, oblasti sa visokim rizikom korupcije. Iako se ove ocjene ponavljaju već godinama unazad, nadležni državni organi, u prvom redu Vrhovni državni tužilac, su veoma malo ili nimalo uradili kako bi se stanje popravilo.

Upravo je nedostatak konkretnih rezultata koji se ogledaju u efikasnim istragama, javnim suđenjima i konačnim presudama za krivična djela korupcije i organizovanog kriminala, doprinio da se sektor urbanizma percipira kao oblast u kojoj je korupcija najzastupljenija. Slične ocjene se mogu čuti i sa adresa drugih relevantnih međunarodnih adresa, pa se tako i u izvještajima State Departmenta SAD-a, sektor građevinarstva percipira kao tlo pogodno za korupciju i pranje novca stečenog kriminalnim aktivnostima.

U proteklih nekoliko godina, MANS je otkrio veliki broj afera koje se odnose na zloupotrebu službenog položaja i korupciju u sektoru urbanizma i podnio krivične prijave protiv brojnih gradonačelnika, visokih vladinih funkcionera i sa njima povezanih domaćih i inostranih građevinskih tajkuna.

Počev od budvanskih afera Zavala i Avala, prodaje zemljišta na Karuču i višemilionske afere sa prodajom parcela kompaniji Carine, pa sve do nebrojenih prijava zbog nelegalne gradnje i kršenje tenderskih procedura i zloupotreba službenog položaja, MANS već godinama pokušava da Ranku Čarapić natjera da počene svoj posao raditi odgovorno i u skladu sa značajom funkcije koju zauzima.

Uprkos tome, istraga o slučaju Zavala će uskoro ući u četvrtu godinu i pored uvjeravanja Čarapićke da optužnica „samo što nije“. U međuvremenu ruski partner je skoro napustio zemlju, dok je crnogorski dio poslovnog tandema uživa imunitet u fotelji potpredsjednika Vlade Crne Gore. Isto tako, niko još nije odgovarao za nelegalnu rekostrukciju i dogradnju budvanskog hotela Avala, ali to ne smeta da se u njemu već tradicionalno organizuju dani sudstva.

Za nelegalnu gradnju na Adi Bojani, Perazića dolu, Miločerskom parku, brdu Spas, budvanskom Carskom selu, Skočiđevojci, hercegnovskoj Savini, kotorskom Prčnju, Skadarskom jezeru i Nacionalnom arku Durmitor i brojnim drugim lokacijama niko ne odgovara zato što je crnogorsko tužilaštvo danas umnogome hendikepirano činjenicom da se na njegovom čelu nalazi kadar poput Ranke Čarapić koja je svojim neradom mnogo puta dokazala da u toj instituciji apsolutno ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u oblasti urbanizma.

Prethodnih godina koje je obilježio građevinski bum, Crna Gora, naročito njeno primorje će ostati zapamćeni kao mjesto gdje se moglo, na relativno brz i naravno nelegalan način, zaraditi milioni eura po osnovu izgradnje i prodaje stanova, bez velike bojazni da će takva krivična djela imati epilog na sudu. Upravo zato je Crna Gora posljednjih godina i postala primamljiva za investitore poput ruskog Mirax-a, grčkog Restisa ili domaćeg „Beppler & Jacobson“-a, čiji su profitni interesi nerijetko bili važniji od primjene zakona i propisa.

Uloga Vrhovnog državnog tužioca, Ranke Čarapić, u svim ovim aferama je trebala da bude jasna – zaštiti javni interes i državnu imovinu.

Koliki su njeni kapaciteti da taj posao radi jasno se vidi samo iz slučaja Zavala za koji se više ne može reći da nije procesuiran zato što je „kompleksan“. Nakon tri godine prikupljanja dokaza, ispitivanja navoda i svjedoka, finansijskih istraga – vrijeme je da javnost sazna šta je Čarapićka radila svo to vrijeme, te kada će biti podignute prve optužnice.

MANS ovim puta još jedno poziva Vrhovnog državnog tužioca da konačno saopšti stvarne razloge zbog kojih niko od aktera afere Zavale još uvijek nije procesuiran, a zbog koje se crnogorsko tužilaštvo percipira kao nesposobno, neefikasno, ispolitizovano i korumpirano.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.