Vujović će morati tužiocu da objasni odakle mu novac za stanove

0

Nakon objavljivanja podataka o njegovoj imovini, te potpuno kontradiktornih objašnjenima o njenom porijeklu, Branko Vujović je dužan da kao javni funkcioner javnosti saopšti istinu o 180.000 eura kojima su kupljeni dva stana i dvije garaže na ime njegovih sinova.

Tokom analiziranja njegove imovine, Istraživački centar MANS-a je od Branka Vujovića zatražio objašnjenje o izvoru sredstava za kupovinu spornih nekretnina.

Objašnjenje koje smo tom prilikom dobili jeste da su stanovi kupljeni iz ušteđevine, poklona i pozajmice. Kako niti jedan član njegove porodice nije imao zvanično prijavljen niti jedan euro štednje, Vujovića smo upitali ko je njegovim sinovima pozajmio 180.000 eura koliko su koštali stanovi i garaže. Branko Vujović je tada odbio da odgovori na to pitanje.

Ipak, u poslednjem obraćanju javnosti Vujović ima novo objašnjenje onoga što se desilo. Sada novac za stanove nije dobijen poklonom i pozajmicom nego je ušteđen za navodno školovanje u inostranstvu, a većim dijelom finansirsn iz redovnih primanja, kako navodi Vujović.

Ako je Vujović, kako tvrdi, godinama štedio novac za školovanje svoje djece ta ušteđevina je morala biti prijavljena još 2005. godine kada je prvi put imao obavezu da podnosi izvještaj o prihodima i imovini. Međutim, od 2005. godine do momenta kupovine stanova za koje tvrdi da su kupljeni 2010. godine, porodica Vujović nije prijavila ni euro štednje.

Kada su u pitanju njegovi redovni prihodi, sve i da nije imao bilo kakvih troškova, pa ni onih za hranu i ostale životne potrebe, odnosno da je sve što je zaradio ostavljao sa strane za školovanje svojih sinova, Branko Vujović nije mogao svojim sinovima u samo jednom danu kupiti dva stana sa garažama.

Kada su u pitanju njegova objašnjenja, postavlja se pitanje njihove istinitosti jer sada ne možemo znati kojoj verziji njegove priče treba vjerovati.

Upravo zbog toga, MANS je kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je rađena analiza već dostavio Specijalnom državnom tužiocu i Agenciji za sprečavanje korupcije na dalje postupanje.

Smatramo da slučaj Vujovićeve imovine dodatno podcrtava veličinu problema kada je u pitanju transparentost imovine funkcionera i da je samo puko prijavljivanje imovine nedovoljno za istnisku borbu protiv nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra
MANS

Komentari su isključeni.