Vuk Maraš: Upitna većina u DIK-u za proglašavanje izbora, situacija ponovo bila na ivici fizičkog kontakta

0

U toku je sjednica Državne izborne komisije (DIK) na kojoj se dešavaju neobične stvari. S nama je tim povodom u studiju i posmatrač DIK-a i član NVO MANS Vuk Maraš. Gospodine Maraš, 31.oktobra u ponoć, Državna izborna komisija bi trebalo da ustvoji, tj.proglasi konačne rezultrate parlamentarnih izbora, pretpostavljam da je danas o tome bilo riječi na sjednici DIK-a.

  • Šta nam možete reći, šta se dešavalo?

VUK MARAŠ, MANS – DIK: “Sjednica je dakle trenutno, odnosno prije nekih 10-ak minuta prekinuta. Dešava se nešto, zaista nisam jerovao da do ove mjere može da se ide u davanju primata politici u opdnosu na pravo, kad je DIK u pitanju. Međutim, noćas su prevazišli sami sebe. Dakle, s obzirom da su po zakonu, da vas sad ne bih zamarao sa pravnim okvirom, sve izborne liste dale članove u DIK odnosno opunomoćile predstavnike, da bi DIK donio bilo kakvu odluku potrebno je 15 glasova ZA. Dakle, da bi se proglasili konačni rezultati izbra treba 15 ljudi unutar komisije da glasa za. Međutim, kako je upitna očigledno većina koja postoji za glasanje konačnih rezultata, danas se očigledno pribjeglo jednom novom mehanizmu-predstavnik jedne albanske liste donio je zahtjev za povlačenje člana i zamjenika člana duge albanske liste i tvrdio je kako je to uradio kako bi im samo učinio uslugu jer su ga zamolili da im to prenese do Podgorice. Međutim, što se desilo nakon toga poslije 15-ak minuta na samu sjednicu DIK-a došao je taj predstavnik koji je navodno opozvan tvrdeći da se radi o falsifikatu i da oni nikada nijesu tako nešto podnijeli. Ipak, DIK većinski nije htjela to uopšte da konstatuje već je nastavila i dalje sa tom pričom da je navodno konstatovano povlačenje člana kako bi se broj potrebnih za odluku smanjio za jedan, odnosno kako bi to bilo 14 a ne 15. Međutim, onda je došao nosilac izborne liste lično na sjednicu i tvrdio da to nikad nije podnio. Dakle, u tom trenutku iako je opozicija tražila da se prosto zanemari to povlačenje člana i da se glasa za konačne rezultate, predsjednik DIK-a je tražio pauzu. Maltene situacija je ponovo bila došla na ivicu fizičkog kontakta između predstavnika većine i manjine. Sad je vrlo upitno šta je većina a šta manjina”.

  • Šta se sad može očekivati?

VUK MARAŠ, MANS – DIK: “Sad treba da se nastavi sjednica da se prosto vidi da li postoji vežćina da se donesu konačni rezultati izbora ili ne. Opet vam kažem, većina u ovom trenutku u DIK-u je vrlo rastegljiv pojam jer se prosto ne zna ko ima većinu. Očigledno u ovom slučaju, tako makar se čini, većina od 15 članova ne postoji da se proglase izbori. Da li će se ona promijeniti u toku noći ili ne, to je pitanje. Dakle, sjednica se nastavlja upravo dok mi govorimo, vidjećemo što će se desiti kasnije”.

  • Da li je bilo reakcija drugih političkih partija, na koji način se reagovalo?

VUK MARAŠ, MANS – DIK: “Veliki broj političkih partija na samoj sjednici DIK-a odmah je tražio da se pozove specijalni tužilac zbog činjenice da je neko na sjednici optužio drugo lice da je počinilo krivično djelo i da je predat falsifikat u proceduru u koju umnogome utiče na način donešenja odluke, dakle mijenja pravila-više nije potrebno ponovo 14 nego 15 glasova za. Međutim, do tog trenutka prekida sjednice nije se udovoljilo zahtjevu da se pozove tužilac. Vidjećemo da li će tužioca pozvati u nastavku sjednice, što je apsolutno opravdano. Mislim da tužilac mora već nocas reagovati, utvrditi činjenično stanje”.

  • Pretpostavljam da ćete Vi biti i u nastavku te sjednice tako da naši gledaoci mogu očekivati nove informacije šta se desilo?

VUK MARAŠ, MANS – DIK: “Tako je. Ja se vraćam sad na sjednicu DIK-a, jer mi imamo pravo da posmatramo tu sjednicu i svakako daćemo vam informacije po završetku sjednice šta je bilo”.

Komentari su isključeni.