Za dvije nedjelje bez kriterijuma podijelili 130 hiljada eura pomoći

0

Nastavljene isplate pomoći iz budžetske rezerve uoči lokalnih izbora

Iz budžetske rezerve isplaćeno je dodatnih 70 hiljada eura za razne pomoći fizičkim licima, pa je za samo dvije nedelje septembra po ovom osnovu iz budžeta utrošeno oko 130 hiljada eura. Od toga je najmanje 90 hiljada eura, u toku izborne kampanje, podijeljeno građanima opština u kojima se održavaju lokalni izbori.

Poslednji dostupni podaci pokazuju da je u periodu od 19. do 25. septembra 2022. godine iz budžetske rezerve isplaćena pomoć za 159 fizičkih lica u ukupnom iznosu od preko 70 hiljada eura. Pomoć je isplaćivana na osnovu Odluka Vladine Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve koje je potpisivao Aleksandar Damjanović, ministar finansija.

MANS je ranije objavio da je od 12. do 18. septembra 2022. godine iz budžetske rezerve za 118 lica isplaćeno 59 hiljada eura.

Podaci pokazuju da je za dvije nedjelje septembra najviše novca podijeljeno građanima opština u kojima se održavaju izbori. Tako je u Podgorici podijeljeno oko 47 hiljada eura za 100 lica, u Rožajama 23 hiljade eura za 45 lica, u Baru šest hiljada za 13 lica. U ostalim opštinama u kojima se održavaju izbori (Bijelo Polje, Budva, Pljevlja, Kolašin, Plav, Tivat, Danilovgrad) podijeljeno je 16 hiljada hiljada eura za 34 lica.

Međutim, skoro 23 hiljade eura je isplaćeno za 53 lica za koja nije navedeno iz kojih opština dolaze, pa je vjerovatno ukupan iznos sredstava podijeljenih u opštinama gdje se održavaju izbori i veći.

Odluke o dodjeli tih sredstava donose se bez bilo kakvih kriterijuma, na osnovu Pravilnika koji je usvojen prije više od deset godina. Masovna dodjela pomoći iz budžetske rezerve u predizbornom periodu je bila karakteristika prethodne vlasti, ali je očigledno da je i nova preuzela potpuno istu praksu, iako su je ranije i sami kritikovali.

Zbog toga pozdravljamo odluku Skupštine da do kraja godine zabrani da se budžetska rezerva koristi za isplatu pomoći pojedincima.

MANS

Komentari su isključeni.