Za Zakon o energetici potrebna kvalifikovana većina

0

Skupstina Crne GorePredlog zakona o energetici, koji je uvršten na dnevni red sjednice crnogorskog parlamenta koja je zakazana za narednu sedmicu, mora biti usvojen kvalifikovanom većinom, odnosno većinom glasova svih poslanika u parlamentu i MANS upozorava da bi njegovo eventualno usvajanje prostom većinom predstavljalo ne samo neodgovoran odnos prema građanima, već i nepoštovanje Ustava Crne Gore.

Ovaj zakon je bio na dnevnom redu vanredne sjednice prošlog mjeseca, ali Zakonodavni odbor tada nije zauzeo stav o većini potrebnoj za njegovo usvajanje. Zakonski predlog je sa vanredne sjednice naknadno povučen i u međuvremenu je uvršten na dnevni red redovne sjednice.

Ustavom je jasno propisano da parlament mora kvalifikovanom većinom usvajati propise kojima se uređuju materijalne obaveze građana, što je nesporno zakon o energetici. Naime, ovaj zakon definiše osnovne elemente metodologija za obračun cijena struje, pitanje subvencija za energetske subjekte koje plaćaju građani preko svojih računa, kao i njihova vlasnička prava u vezi sa lokacijama na kojima se nalazi energetska infrastruktura.

Smatramo da bi Zakonodavni odbor, koji je nadležan za donošenje odluke o potrebnoj većini za izglasavanje propisa, morao zauzeti jedino ispravan stav da je za izglasavanje Zakona o energetici na plenumu potrebna kvalifikovana većina, odnosno glasovi 41 poslanika crnogorskog parlamenta.

MANS podsjeća da je Zakonodavni odbor do sada već tri puta donosio odluku da je Zakon o energetici potrebno usvojiti kvalifikovanom većinom. Tako je 2010. godine, kada je razmatrano usvajanje zakona u cjelosti, zauzeo stav o kvalifikovanoj većini za izglasavanje, kao i 2011. godine kada je razmatrao njegove izmjene i dopune. Isti stav je zauzet i u slučaju narednih izmjena i dopuna koje su bile predložene 2013. godine kada je Zakonodavni odbor ponovo tražio kvalifikovanu većinu.

Za posljednje izmjene koje su predložene početkom ove godine, Zakonodavni odbor je promijenio mišljenje pa je tražena prosta većina, što tumačimo kao previd jer je nemoguće zanemariti samu prirodu ovog zakona koji je pitanje od javnog interesa i propisuje materijalne obaveze za građane.

Stoga pozivamo Zakonodavni odbor da prilikom ponovnog razmatranja Predloga zakona o energetici uzme u obzir jasno ustavno određenje da se radi o zakonu koji definiše materijalne obaveze crnogorskih građana, odnosno da su potrebni glasovi 41 poslanika crnogorskog parlamenta za usvajanje.

MANS je ranije ukazao da najnoviji Predlog zakona o energetici sadrži niz problematičnih rješenja kojima se potrošači bukvalno primoravaju da prekomjerno finansiraju ne samo državne energetske kompanije, već se otvoreno favorizuju i privatne energetske kompanije, među kojima su firme sina premijera Mila Đukanovića i njegovih bliskih prijatelja.

Primjera radi, za proizvodnju struje iz takozvanih obnovljivih izvora energije, odnosno malih hidroelektrana ili vjetroelektrana, koje većinom grade privatne kompanije, pored subvencija za povlašćenu cijenu struje, ili obaveznog otkupa kako struje struje tako i energetske infrastrukture, otvara se prostor za dodjelu povoljnih kredita iz Investiciono razvojnog fonda.

Pored toga, Predlog zakona sadrži i niz problematičnih rješenja u vezi nadležnosti Regulatorne agencije za energetiku, kojoj se omogućava da nastavi sa praksom donošenja odluka o cijenama struje u korist energetskih kompanija, a na štetu potrošača, dok se istovremeno njeno rukovodstvo maltene oslobađa odgovornosti za donošenje takvih odluka.

Zbog svega toga Vladin zakonski predlog, koji se može nazvati „zakonom za poskupljenje struje“, ne ostavlja ni malo prostora za sumnju da će biti uvod u drastična uvećanja računa za električnu energiju, što će biti direktni udar na džepove osiromašenih crnogorskih građana.

MANS

Komentari su isključeni.