Zabilježeno povećanje aktivnosti pojedinih poslanika u Skupštini CG

0

Tokom nedavno završene sjednice primijećena je veća aktivnost poslanika koji do sad nisu spadali u grupu aktivnih  na plenarnim sjednicama posebno Petra Ivanovića, Draginje Vuksanović Stanković i Branimira Gvozdenovića.

Poslednja,  12 sjednice I redovnog proljećnog zasijedanja imala je 18 tačaka dnevnog reda a trajala 73 sata. Tokom sjednice pojedini poslanici koji su do sad spadali u grupu srednje i slabo aktivnih su se češće javljali za riječ u odnosu na prethodni period.

Poslanik DPS-a, Petar Ivanović, procenutalno je najviše povećao sopstveni indeks tokom poslednje sjednice, uglavnom u ulozi predlagača zakona. On je u prethodnom period spadao u grupu srednje aktivnih poslanika. Poslanica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković imala je brojne diskusije na poslednjoj sjednici, iako joj je indeks aktivnosti nizak zbog učešća u bojkotu. Dok je poslaniku DPS-a i potpredsjedniku Skupštine, Branimiru Gvozdenoviću indeks  porastao uglavnom zbog većeg broja proceduralnih reakcija.

Međutim, list najaktivnijih poslanika nije se značajnije promijenila. Poslanik DF-a Branko Radulović je i dalje na prvom mjestu. Za njim slijedi poslanica DF-a Branka Bošnjak dok je na trećem mjestu nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović. Četvrti a ujedno prvi iz redova vladajuće koalicije je poslanik Liberalne Partije, Andrija Popović.

U tabeli koja slijedi, možete pogledati listu 10 najaktivnijh poslanika u Skupštini Crne Gore

Kada ja riječ o aktivnostima poslaničkih klubova, najaktivniji je onaj DF-a. Najveći poslanički klub, DPS, se nalazi na trećem mjestu. Važno je napomenuti da je poslanički klub SDP-a u Skupštini aktivan od prekida bojkota prije dva mjeseca.

MANS pozdravlja dodatni angažman koji su poslanici demonstrirali tokom poslednje sjednice i nada se da će i u buduće ovakva vrsta monitoring biti podstrek za sve poslanike da savjesnije i odgovornije obavljaju svoju dužnost.

Monitoring i izrada baze se realizuju u sklopu projekta ‘Unapredjenje parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori’ koji podržava Demokratski fond Ujedinjenih nacija (UNDEF) a svi podaci se mogu naći na stranici (https://mans.co.me/parlamentarni-monitoring/).

Danilo Kalezić
Koordinator Parlamentarnog programa

Komentari su isključeni.