Zagađenje u opštini Pljevlja

0

Ovaj izvještaj je dio projekta koji sprovodi šest nevladinih organizacija: Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Sigurna ženska kuća, Mogul, Stečajci u Crnoj Gori, Breznica i Udruga mladih Crne Gore.

U okviru ovog projekta, NVO Breznica je pratila primjenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od strane državnih institucija nadležnih za zaštitu životne sredine, kao i postupanje nadležnih institucija u cilju zaštite životne sredine i zdravlja ljudi u Pljevljima.

Izvještaj sadrži informacije o opštim karakteristikama Opštine Pljevlja, geografskim i klimatskim, o Termoelekrani i industrijskom otpadu koji proizvodi, kao i informacije o uticaju Termoelektrane na životnu okolinu i zdravlje građana. Izvještaj takođe sadrži informacije o postupanjima NVO Breznica pred nadležnim organima, kao i podatke o transparentnosti institucija nadležnih za dostavljanje informacija o radu Termoelektrane.

Dio podataka za izradu ovog izvještaja prikupljen je na osnovu informacija dobijenih od 12 državnih institucija, dostavljenih po zahtjevima podnijetim u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama. Ostale informacije prikupljene su iz zvaničnih dokumenata o stanju životne sredine koji su objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva održivog razvoja, analiza koje su radile relevantne NVO u Crnoj Gori, iz medija i ostalih izvora sa interneta kao i direktnim razgovorom sa stručnjacima iz oblasti zdravstva koji su željeli da ostanu anonimni.

Kompletan izvještaj možete preuzeti OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.