Zakon o akcizama neustavan, samo od goriva godišnje 19 miliona eura

0

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Vlada Crne Gore namjerava da od građana i privrede godišnje naplati 15.8 miliona eura po osnovu povećanih akciza na gorivo, kao i dodatnih 3,2 miliona eura PDVa po osnovu uvećane cijene naftnih derivata.

Ovo predstavlja novi pokušaj Vlade da na nezakonit način popuni rupu u budžetu koja je svakim danom sve veća nakon odluke da se uđe u rizičan projekat izgradnje autoputa. Vlada je prethodno samo za pola godine praktično otela od građana blizu deset miliona eura, koliko je inkasirano naplatom nezakonite takse na gorivo.

MANS je i tada upozoravao da se radi o protivustavnom djelovanju Vlade, a Ustavni sud je tek nakon podnošenja naše inicijative osporio taksu i proglasio je neustavnom. Iako Ustavni sud nije imao izbora osim da taksu proglasi neustavnom, odugovlačenjem njenog procesuiranja, Vladi je bilo omogućeno da uprkos tome što je taksa bila i formalno neustavna, još neko vrijeme nezakonito ubira prihode od nje. To govori da Ustavni sud otvoreno radi na štetu građana i da kao takav ne predstavlja bilo kakvu zaštitu za javni interes.

Kada su u pitanju nezakonito naplaćenih blizu deset miliona eura, Vlada nije čak ni deklarativno razmatrala da ih vrati građanima kroz umanjenu cijenu goriva u određenom vremenskom periodu, već sada pokušava da kroz Zakon o akcizama ponovo nezakonito zavuče ruku u džep građana i nastavi sa starom praksom besprizorne pljačke.

Predlog Zakona o akcizama je neustavan dokument u dijelu u kojem favorizuje jednu kategoriju potrošača goriva, eksplicitno navodeći da će duplo niža akcizna stopa biti primjenjivana na gorivo koje se uvozi za potrebe izvođenja radova na autoputu, u odnosu na sve ostale potrošače u zemlji. Na taj način se direktno krši član 17. Ustava Crne Gore koji definiše da su „pred zakonom svi jednaki,  bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo“.

Konkrentnije od toga, predlog Zakona akciza krši član 140. Ustava kojim se definiše da je „zabranjeno narušavanje i ograničavanje slobodne konkurencije i podsticanje neravnopravnog, monopolskog ili dominantnog položaja na tržištu“.

Neograničene količine goriva po nižoj cijeni za uski krug privilegovanih komapnija koje će raditi na autoputu, jeste direktno kršenje svih pomenutih članova Ustava.

Ukoliko Zakon o akcizama bude usvojen u ovom obliku, MANS će, odmah nakon objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za njegovo obaranje, jer iz izloženog ne postoji niti najmanja sumnja da se radi o neustavnom dokumentu.

Imajući u vidu dosadašnju praksu i efikasnost u postupanju Ustavnog suda, MANS poziva sve poslanike Skupštine, da glasaju protiv ovog zakona i pokazu da ta institucija i dalje vrši kontrolnu rada Vlade Crne Gore i brine se o javnom interesu.

MANS

Komentari su isključeni.