Zakon otvara sva vrata gradjevinskim lobijima

0

Ukoliko se usvoji sadašnja verzija novog zakona o planiranju prostora, biće to potpuna predaja prostora Crne Gore u ruke građevinskih lobija i njihovih saučesnika iz Vladinih kabineta.

Svjesni smo da su demokratski kapaciteti resornog ministra Pavla Radulovića limitirani činjenicom da je prve korake u urbanizmu načinio pod mentorstvom Miomira Mugoše, kao i da u ministarstvu mora njegovati zaostavštinu svog prethodnika Branimira Gvozdenovića.

Ipak, nevjerovatna je upornost Radulovića da pred javnošću i dalje brani zakon koji sasvim otvoreno vodi u potpuni urbanistički haos i dodatno podstiče sistemsku korupciju u toj oblasti.

Novi zakon svodi građane i opštinske vlasti na nivo pasivnih posmatrača, dok će zaštita javnog interesa zavisiti isključivo od odluka koje će se donositi na samo jednoj adresi. Izrada planova, izdavanje građevinskih i upotrebnih dozvola, određivanje visine i naplata komunalija, samo su dio nadležnosti koje se ovim zakonom oduzimaju opštinama i uskraćuje mogućnost da planiraju razvoj, raspolažući resursima na svojoj teritoriji.

Ministar Radulović novi zakon predstavlja kao rješenje problema lošeg planiranja od strane opštinskih vlasti, te raširene korupcije u toj oblasti. Sasvim licemjerno, Radulović se ne bavi odgovornošću institucije kojom rukovodi, a koja je prepoznata kao najodgovornija za urbanistički haos i sistemsku korupciju u prostornom planiranju.

Sasvim je očigledno da se na ovaj način Vladi daju odriješene ruke za realizaciju svih onih megalomanskih građevinskih projekata domaćih i stranih tajkuna, a koji za cilj imaju samo ostvarivanje profitnih interesa, a na račun crnogorskih građana. Brojni su primjeri kako je do sada izgledalo prostorno planiranje u režiji resornog ministarstva, počev od hotela As, Miločerskog parka i Bokokotorskog zaliva. Dovoljno je da se sjetimo kakve su namjere bile kada je u pitanju bio Valdanos, Ada Bojana, Solana, Kraljičina plaza, Buljarica i čitav niz projekata koji su rađeni sa namjerom da se crnogorska obala betonira.

Svjedoci smo da je prostor Crne Gore do sada bio prepušten „strateškim investitorima“, političkoj eliti i njihovim porodicama i kumovima, domaćem i inostranom organizovanom kriminalu, peračima novca i ostalima koji su zarad brzog profita trajno devastirali prostor naše zemlje.

O tome svjedoče milioni kvadrata izgrađenih prije svega na našoj obali, ali i stotine miliona eura koje su otete od građana Crne Gore kroz korupcionaške poslove u urbanizmu. U prilog tome govore brojna hapšenja, optužnice za organizovani kriminal i stotine krivičnih prijava koje i dalje nisu procesuirane.

Novi zakon neće riješiti problem korupcije u urbanizmu na način na koji je to zamislio ministar Radulović, već će je samo sa lokalnog preseliti na državni nivo. Umjesto korumpiranja kompletne lokalne uprave, „strateški investitori“ će sada imati samo jedan „šalter“ na kome će moći da realizuju sve svoje planove.

MANS je već ranije MORT-u uputio komentare na ovaj zakon, ukazujući na ključne nedostatke i upozoravajući na katastrofalne posljedice koje može imati njegova primjena. Nažalost, predlog zakona koji je već stavljen u skupštinsku proceduru ne oslikava mišljenja struke, lokalnih uprava, civilnog društva, ni građana, već samo još jedan korak Vlade Crne Gore koji je suprotan zaštiti javnog interesa i održivog korišćenja resursa ove zemlje. Smatramo da se zbog toga, dok još postoji prilika za to, predloženi zakon mora povući iz skupštinske procedure i vratiti na javnu raspravu kako bi se unaprijedio.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS-a

Komentari su isključeni.