Zapošljavanje mladih na sezonskim poslovima

0

zoranjelicNa listi poslodavaca koji su,uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2012. godine, preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) upošljavali mlade na sezonskim poslovima, našle su se i firme čiji se vlasnici povezuju sa kriminalnim miljeom i crnogorskom bezbjedonosnom službom, poput „Maestraltoursa“ iz Budve ili „Imanja Rakočević“ u Mojkovcu, otkriva Istraživački centar MANS-a.

Radi se o jednom od dva programa ZZZCG, o kojem je na sjednicama najviših partijskih organa Demokratske partije socijalista (DPS) govorio poslanik te partije Zoran Jelić, a što je otkriveno tokom afere „Snimak“. „Da ne bismo sjedjeli skrštenih ruku pokrenuli smo i projekat zapošljavanja sezonskih radnika. Planirano je da ih bude šest hiljada, a mi ćemo ove godine zaposliti preko osam hiljada ljudi sa evidencije ZZZCG, prije svega onih koji podržavaju program DPS-a“, rekao je tada Jelić.

Zvanični podaci pokazuju da je kroz ukupni program zapošljavanja sezonskih radnika (u koji spada i zapošljavanje mladih na sezonskim poslovima), 2012. godine uposleno preko 9,5 hiljada osoba, što je za polovinu više nego što je ZZZCG planirao da bude angažovano te godine.

Kada je konkretno riječ o zapošljavanju mladih na sezonskim poslovima, kao dijelu programa sezonskog zapošljavanja, zvanični podaci pokazuju da je izabrano oko 280 poslodavaca, uglavnom na crnogorskom primorju, kod kojih je uposleno gotovo 1,6 hiljada osoba. ZZZCG je za ovu svrhu izdvojio oko 300 hiljada eura, dok je poslodavcima pojedinačno isplaćivano od sitnih 60 eura do čak 34 hiljade.

Međutim, vrlo je indikativno da su među poslodavcima, koji su upošljavali mlade, bile i one firme čiji se vlasnici povezuju sa kriminalnim miljeom. Tako je na listi izabranih budvanska kompanija „Maestraltours“, kojoj je ZZZCG isplatio blizu deset hiljada eura. Ova kompanija je u vlasništvu Blaža Dedića, koji se povezuje sa odbjeglim narko bosom Darkom Šarićem.

Još jedna budvanska kompanija – „Bellevue Hotels Groups“, koja je u posjedu kontroverznog biznismena Branka Ćupića, dobila je subvencije od ZZZCG, i to u iznosu od nešto preko devet hiljada eura. Upravo je u Ćupićevom hotelu pronađenoje 25 kilograma dragulja nepoznatog porijekla, što je predmet istrage crnogorskog tužilaštva za organizovani kriminal.

Takođe, na listi poslodavaca je i „Imanje Rakočević“ iz Mojkovca, čiji je vlasnik Vlatko Rakočević, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti. On je javnosti postao poznat nakon objave snimka sa svadbe Safeta Kalića, na kojem se čuje kako policajac koji je zaustavio Nasera Keljmendija, sa oko pola miliona eura u automobilu, razgovara sa Rakočevićem, koji mu govori da ga pusti.

Pored toga, podaci pokazuju da su među izabranim poslodavcima i firme čiji osnivači slove za bliske vlastima, poput „Atlas Hotels Group“ Duška Kneževića, „Vektre Boke“ Dragana Brkovića, Hotela „Crna Gora“ Žarka Burića ili Hotelskog preduzeća „Fjord“ Veselina Barovića.

Takođe, vrlo je zanimljivo da je u pogledu geografske strukture gotovo polovina poslodavaca (preko 120) izabrana u Herceg Novom, dok druga polovina otpada na ostale primorske opštine – Tivat, Budvu, Bar, Ulcinj i Kotor. Centralni i sjeverni region zastupljen je veoma rijetko.

MANS je u prethodnim danima prikazao šemu kratkoročnih zapošljavanja u izbornom periodu preko programa ZZZCG koji se naziva „Javni radovi“, a koji je namijenjen socijalno ugroženim grupama i nekvalifikovanom kadru, kao i način zapošljavanja visokoškolaca i srednjoškolaca kroz program stručnog osposobljavanja. Najnoviji primjer zapošljavanja kroz program sezonskog angažovanja takođe pokazuje kako se beskrupulozno zloupotrebavaju državni mehanizmi sa ciljem upošljavanja po partijskom ključu.

Stoga bi poslanici crnogorskog parlamenta morali da pokažu potreban nivo političke odgovornosti kada je u pitanju neophodnost što hitnijeg usvajanja izmjena izbornog zakonodavstva, kako bi se vladajućoj eliti smanjile mogućnosti da u izbornom periodu novcem svih građana ostvaruje političku premoć na terenu.

Ovo istraživanje je urađeno uz podršku Evropske Unije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Mercator dobio najviše, pa Splendid

Podgorička firma „Mercator CG“ dobila je 2012.godine najviše novca, odnosno 34 hiljade eura po osnovu subvencija za sezonsko zapošljavanje mladih, dok je odmah iza njih, sa isplatom od 20 hiljada eura, budvanska firma „Montenegro Stars Hotels“, u čijem se sastavu najluksuzniji crnogorski hotel „Splendid“.Slijede potom hotelska grupa „Budvanska rivijera“, u čijem je Odboru direktora potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović, zatim turističko naselje „Biserna obala“ iz Čanja, „Maestraltours“ Blaža Dedića, te Ćupićev „Bellevue Hotels Group“.

U prvih deset poslodavaca, koji su od ZZZCG dobili najviše novca, nalazi se i „Trend Hotel Tara“ iz Budve, čiji je vlasnik Veselin Perović, koji je nedavno dostavio ponudu za kupovinu Kombinata aluminijuma Podgorica, kao i još jedan budvanski hotel „Queen of Montenegro“.

Tabela2

Za  ovogodišnje lokalne izbore pilot projekat za sezonce

ZZZCG je krajem decembra prošle godine objavio poziv poslodavcima za pilot program pripreme nezaposlenih lica za rad na sezonskim poslovima, za koji je prijava produžena do 14. februara ove godine.

Program omogućava da poslodavci sami odaberu polaznike, obuče ih za svoje potrebe i nakon obuke, koju će finansirati ZZZCG, zaposle ih tokom sezone na period ne kraći od tri mjeseca.

Niti cifra eventualnih sezonaca koja će biti angažovana po osnovu ovog poziva, niti iznos sredstava koji se planira za ovaj pilot projekat, do sada nijesu poznati.

Komentari su isključeni.