Zašto Branimir Gvozdenović nikada nije odgovarao?

0

Količina dokaza koja se već godinama gomila protiv dugogodišnjeg državnog funkcionera, Branimira Gvozdenovića postaje zabrinjavajuća, ali ni izbliza koliko odsustvo adekvatne reakcije nadležnih državnih organa kada je on u pitanju.

MANS je tokom proteklih godina podnio na stotine stranica pisanih dokaza koji svjedoče o brutalnom kršenju zakona od strane Gvozdenovića, bilo da se radi o procesu privatizacije, sektoru energetike ili prostornog planiranja. Gotovo ne postoji oblast kojom se Gvozdenović bavio, a da ona nije rezultirala ozbiljnim sumnjama na korupciju.

Informacije koje su od početka ove godine dospjele u javnost iznova svjedoče o brojnim sumnjivim poslovima zbog kojih Gvozdenović još uvijek nije procesuiran.

Jedan od njih se odnosi i na zgrade koje u jednom od posljednjih obraćanja pominje i predsjednik Atlas Grupe, Duško Knežević, a koje je gradio Gvozdenovićev kum, Radenko Radojičić.

Istraživanje koje je još 2012. godine sproveo MANS je pokazalo da je Gvozdenović je kao ministar urbanizma svom kumu omogućio da suprotno zakonu i planskim dokumentima, sagradi dvije stambene zgrade, sa blizu 100
stambenih jedinica.

U krivičnoj prijavi koju smo tada podnijeli se navodi da je Gvozdenović, zloupotrijebio funkciju ministra urbanizma i kompanijama svoga kuma („RR Inženjering“ i „Kapacity“) 2010. godine izdao građevinske dozvole koje su omogućavale gradnju više etaža nego što je bilo moguće tadašnjim planom za naselje Momišići u Podgorici.

Iako smo tada upozoravali da se time Gvozdenović abolira od kršenja zakona, Skupština Glavnog grada je 2012. godine usvojila izmjene i plana i time legalizovala ovaj dogovor između kumova. Izmjene plana su bile inicirane od strane tadašnjeg gradonačelnika, Miomira Mugoše, koji je takođe bio obuhvaćen krivičnom prijavom kao saučesnik.

Nažalost, tadašnje tužilaštvo na čelu sa tužiteljkom Rankom Čarapić je odbacilo ovu krivičnu prijavu propuštajući da u potpunosti ispita odnose između Gvozdenovića i Radojičića, ali i njihov interes da na ovaj način krše zakon.

Ovo je samo jedna od mnoštva krivičnih prijava koje je tokom zadnje decenije MANS podnosio protiv dugogodišnjeg državnog funkcionera. Podsjećanja radi, MANS je Gvozdenovića prijavio zbog učešća u legalizaciji vila na Zavali, privatizacije Svetog Stefana, afere „Snimak“, omogućavanju da suprotno zakona grade investitori poput Brana Mićunovića i kompanija Darka Šarića, pa sve do legalizacije brojnih objekata u Podgorici i na primorju kroz izmjenu planske dokumentacije kada je u privilegovanim investitorima omogućio ne samo sticanje ekstra profita, već i izbjegavanje krivične odgovornosti.

Dok je vrlo poznato u čiju korist je Gvozdenović godinama kršio zakon, crnogorsko tužilaštvo još uvijek nije učinilo ništa da ispita koja je bila cijena tih njegovih „usluga“.

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS-a

Komentari su isključeni.