Zbog DPS parlament “ćuti” o zdravlju Pljevljaka

0

Većinska odluka poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) u skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje da to skupštinsko tijelo ne raspravlja o uticaju najavljene investicije Drugog bloka Termoelektrane na zdravlje građana Pljevalja je u najmanju ruku sramna i predstavlja još jednu potvrdu da aktuelna vlast ili nema odgovore na ključna pitanja u vezi ovog projekta ili ih i dalje krije od građana Crne Gore.

Nevladine organizacije MANS i Green Home su prošle sedmice zvanično zatražile od Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje da zakaže kontrolno saslušanje ministra zdravlja Budimira Šegrta i drugih Vladinih zvaničnika zaduženih za zdravlje građana, kako bi se raspravljalo o uticaju nove termoelektrane na obolijevanja i prijevremene smrti građana Pljevalja, koja su jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

Kontrolno saslušanje bilo je prilika i da predstavnici Vlade objasne koliko bi mogli iznositi zdravstveni i povezani socijalni troškovi koje je renomirana međunarodna organizacija Green Peace za 40 godina rada novog bloka procijenila na 2,5 milijardi eura, dok se u istom periodu očekuju 622 prijevremene smrti.

Međutim, umjesto da zakažu sjednicu Odbora na kojoj bi domaćoj javnosti bili predstavljeni podaci o postojećem stepenu obolijevanja, zbog čega su poslednji zvanični podaci o broju oboljelih iz 2001. godine i stopi mortaliteta u Pljevljima, te koliko bi stopa umiranja bila uvećana zbog izgradnje još jedne termoelektrane, tri poslanika DPS-a Zoran Jelić, Maida Bešlić i Jasmin Sutović bili su uzdržani, dok je četvrti poslanik DPS-a Halil Duković bio protiv zakazivanja kontrolnog saslušanja.

Na taj način su poslanici vladajuće partije demonstrirali krajnju neodgovornost prema svim sadašnjim i budućim generacijama Pljevljaka i u tom smislu je prosto neshvatljivo da dva ljekara Jasmin Šutović i Halil Duković nijesu podržali inicijativu, što je ne samo neetično u odnosu na profesiju koju obavljaju, već pokazuje da ih uopšte nije ni briga za zdravlje građana Pljevalja, koji godinama obolijevaju od najtežih kancerogenih i bolesti disajnih organa.

Takođe, posebno je frapantno da je bila uzdržana i Maida Bešlić, koja upravo potiče iz Pljevalja i godinama je direktno izložena negativnom uticaju rada postojeće termoelektrane. Stoga je najviše od Bešlić trebalo očekivati da podrži inicijativu koja se tiče njenih sugrađana, ali se ona očigledno odlučila da nastavi servilan i marionetski odnos prema energetskim lobijima.

Uprkos sramnom istupu poslanika DPS-a i njihovom „maćehinskom“ odnosu prema ovom značajnom pitanju, nevladine organizacije MANS i Green Home će nastaviti da domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti ukazuju na pogubne posledice po zdravlje i život građana koje može imati najavljena  investicija Drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

Vlada Crne Gore izgradnju nove termoelektrane predstavlja kao gotovu stvar, uprkos tome što razvijene zemlje Evrope, zbog sve izraženijeg problema klimatskih promjena, napuštaju proizvodnju električne energije iz termoelektrana kao prljavog izvora energije i okreću se obnovljim izvorima energije.

MANS i Green Home

Komentari su isključeni.