Zloupotreba državnih institucija u cilju zastrašivanja građana

0

Zloupotreba državnih institucija u cilju zastrašivanja građana su metode za koje smo vjerovali da su daleko iza nas, a naročito je zabrinjavajuća činjenica da se za to koriste upravo one institucije koje građanima treba da obezbijede sigurnost i u koje svi treba da imamo najviše povjerenja.

Dan nakon što je u lokalu “Mint” organizovana žurka podrške martovskim protestima a uoči predstojeće aukcije slika na kojoj će biti prikupljana sredstva za prevoz građana na protest, službenici Uprave policije su organizovali takozvanu raciju, koja je za rezultat imala teško kršenje ljudskih prava vlasnika ovog lokala, Sava Jokanovića i maltretiranje ostalog osoblja i gostiju.

Ono što je već sada nesporno jeste da su službenici u slučaju privođenja Jokanovića postupali nezakonito i prekoračili službena ovlašćenja. Osim primjene brutalne sile kao najočiglednijeg kršenja ljudskih prava, službenici uprave policije su prekršili čitav niz članova Zakona o prekršajima kojima se propisuje procedura i uslovi pod kojima se neko lice može lišiti slobode. Jokanoviću nikada nisu saopšteni razlozi zbog kojih je priveden u stanicu policije, što su njeni službenici morali uraditi odmah, a ne dva dana nakon toga i to putem saopštenja za medije.

Pored toga, u saopštenju policije se navodi i da su raciju sproveli na osnovu ”saznanja da se tamo nalazi višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela koji kod sebe ima revolver”. Čak i da su imali ova saznanja, to je jedino bio razlog za preduzimanje radnji prema tom licu, a nikako za maltretiranje i kršenje osnovnih ljudskih prava Jokanovića i drugih lica.

Još jednom ukazujemo da je Jokanović lišen slobode od strane policije i da mu već treći dan od kada su službenici policije prema njemu prekoračili službena ovlašćenja nije uručen nikakav akt sa razlozima takvog postupanja prema njemu i sa navodima šta mu se stavlja na teret.

Želimo da vjerujemo da posljednja “akcija” policije u lokalu “Mint” ne predstavlja direktnu reakciju na namjeru pojedinaca da podrže organizaciju martovskih protesta. U tom smislu MANS još jednom apeluje na ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića da sprovede hitnu istragu kako bi se individualizovala krivica za fizički napad na vlasnika Sava Jokanovića i maltretiranje osoblja i gostiju lokala “Mint”. Očekujemo da će ministar Brajović javno saopštiti po čijem nalogu su službenici policije maltretirali osoblje “Minta”, kao i šta će konkretno preduzeti kako se slična praksa ophođenja prema građanima ne bi ponovila.

Podrška organizaciji martovskog protesta je svakim danom sve snažnija, tako da nas ovakvi i drugačiji pritisci neće pokolebati i odvratiti od namjere da nastavimo da ukazujemo na goruće probleme u našem društvu. Iako je više nego jasno da pritisci imaju za cilj da obeshrabre kako organizatore, tako i one koji podržavaju martovske proteste, MANS, Unija slobodnih sindikata i Studentska unija će stati iza svakog pojedinca koji bude predmet represije državnih organa samo zato što pomaže organizaciju protesta.

Svima onima koji već danas možda planiraju neki novi oblik pritiska poručujemo da niko od nas neće ostati sam i bez podrške, jer svakako mogu uhapsiti, maltertirati ili otpustiti jednog, ali sigurno ne mogu sve nas.

MANS, sindikat i studenti nastavljaju sa organizacijom martovskih protesta i prikupljanja sredstava za prevoz građana sjevera, a već sjutra veče će se u lokalu “Mint” organizovati aukcija slika umjetnika koji su se odrekli prihoda kako bi što više građana učestvovalo u martovskom protestu.

MANS

Komentari su isključeni.