Zloupotreba građanskog protesta za stranačke potrebe

1

MANS poziva političke partije da se uzdrže od zloupotreba građanskog protesta za svoje stranačke potrebe, pa time i upotrebe u kampanji za predstojeće lokalne izbore u Tivtu i Herceg Novom.

Građanski protest je okupio energiju ljudi koji traže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i traže da Crna Gora odmah krene naprijed. Radnici, studenti, intelektualci, državna administracija i nezaposleni su izašli na ulicu zbog visokih računa za struju, telefon, gorivo, zbog pljačkaških stečaja i privatizacija nakon kojih je uski krug privilegovanih pojedinaca postao još bogatiji, a inostrani tajkuni povećali iznose na svojim bankarskim računima.

Građanski protest je svima poslao i snažnu poruku jedinstva, da smo svi zajedno obespravljeni, opljačkani i osiromašeni, bez obzira na politička ili bilo koja druga opredjeljenja. Na protestu su građani bili pod jednom zastavom – zastavom računa koje ne mogu da plate, ugradnji i korupcije koju više neće da finansiraju i jedinstvenim stavom da je vrijeme da se stvari u Crnoj Gori pokrenu sa mrtve tačke.

U tome se nalazi i glavna snaga protesta, jer je okupio građane koji više ne žele da ih dijele po bilo kojem ključu, dok se u upravo u pozadini takvih podjela zemlja pustoši i pljačka.

Zbog toga vjerujemo da kompromitacija energije koja je probuđena nakon dvije decenije i nove podjele mogu odgovarati samo onima koji situaciju u zemlji vide kao šansu da nastave svoje prljave biznise ili da u političkom smislu jednokratno poentiraju.

Građanski protesti koji su do sada okupili desetine hiljada slobodnih građana su samo početak buđenja Crne Gore i njihov cilj je puno veći od političkih poena zadobijenih na lokalnim izborima i u tom smislu, organizatori protesta neće tolerisati bilo kakve zloupotrebe.

Zbog toga političari moraju da shvate da su građani u ovim protestima jednaki, ali i da svi zajedno moramo biti drugačiji u odnosnu na ono što smo bili svih ovih godina dok su nas dijelili na partije, vjere i nacije, a sve nas zajedno u paketu nemilosrdno pljačkali.

MANS

1 Comment