Nova presuda Upravnog suda: ASK da provjeri imovinu Enisa Bakovića

0

Upravni sud je donio još jednu presudu u korist MANS-a kojom nalaže Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) da pokrene postupak provjere izvještaja o prihodima i imovini bivšeg zamjenika direktora Uprave policije, Enisa Bakovića.

MANS je inicijativu podnio još početkom 2020. godine, ali je ASK odbio da se bavi porijekom novca kojim Baković je kupio plac i vikendicu na Žabljaku. Podaci do kojih je tada došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da Baković nije iz zvanično prijavljenih prihoda mogao finansirati kupovinu nekretnina vrijednih 15 hiljada eura.

Enis Baković je u martu 2021. godine smijenjen sa funkcije pomoćnika direktora Uprave policije, nakon čega je optužen od strane premijera Dritana Abazovića da je zajedno sa (takođe tada smijenjenim) Zoranom Lazovićem bio odgovoran za skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru za Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Baković je tada odgovorio da je u tom slučaju sve radio po zakonu.

Nakon tužbe MANS-a, Upravi sud je sredinom prošle godine donio prvu presudu kojom poništava rješenje ASK-a i nalaže pokretanje postupka provjere imovine Bakovića.

Kako ASK nije u zakonskom roku donio novo rješenje, MANS je od u septembru prošle godine zatražio od Upravog suda da donese odluku u meritumu, odnosno donese upravni akt koji bi zamijeni rješenje koje ASK odbija da donese.

Krajem prošlog mjeseca, Upravni sud je donio novu presudu u kojoj  obavezuje ASK da u roku od 30 dana donese akt o izvršenju presude iz 2022. godine. U najnovijoj presudi se navodi da je MANS-ov zahtjev za donošenje odluke u meritumu bio opravdan i utemeljen u zakonu, ali i da ona nije mogla biti donijeta jer ASK nije Upravom sudu dostavio spise predmeta o imovini Bakovića. ASK još uvijek nije izvršila presudu iz 2022. godine.

Istovjetnom postupanju ASK-a svjedočimo i u slučaju inicijative MANS-a koja se odnosila na imovinu bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, gdje ova institucija već više od dvije godine odbija da sprovede presudu Upravnog suda.

Neizvršavanje sudske odluke predstavlja krivično djelo, kažnjivo novčanom kaznom ili zatvorskom kaznom do dvije godine.

MANS

Komentari su isključeni.