Akcija “Kako je propala crnogorska privreda” se nastavlja sjutra

0

MANS poziva građane da prisustvuju akciji “Kako je propala crnogorska privreda” tokom koje ćemo prikazati trenutno stanje nekada uspješne privrede u centru i na jugu Crne Gore, koja je kroz privatizaciju i stečaj uništena. Tom prilikom građanima ćemo ponuditi pravnu pomoć da podnesu inicijative Skupštini i da traže da se zakonodavna vlast bavi privatizacijom ili stečajem njihovog preduzeća kako bi se utvrdila odgovornost za propuste, da prijave korupciju prilikom restrukturiranja njihovih firmi i da od nadležnih državnih organa zatraže informacije koje su im potrebne.

Ovo je nastavak zimus započete akcije prilikom koje je MANS predstavio stanje privrede na sjeveru Crne Gore, koja je najviše pogođena pljačkaškim privatizacijama i stečajem, prilikom kojih je otuđena značajna imovina, radnici su istjerani na ulicu a stečajni upravnici i privilegovani pojedinci su jedini imali značajne finansijske koristi od takvih postupaka. Nažalost, slična je situacija i sa bivšim državnim preduzećima i u centralnom i južnom dijelu Crne Gore.

Privatizacije kroz stečajni postupka na jugu su sprovedene na netransparentana način i ostavili su većinu preduzeća u katastrofalnom stanju. Nakon sprovedenih stečajnh postupaka, hoteli i fabrike na jugu su uglavnom završili pod ključem, pokretna i nepokretna imovina je razgrabljena od strane novih vlasnika a ne tako mali broj kompanija je urušen ili sravnjen sa zemljom. Sve ove kompanije prodate novim vlasnicima u bescjenje, nakon čega su oni i više desetina puta zarađivali od imovine privatizovanih kompanija – prodajom zemljišta po basnosnovno visokim cijenama ili su na imovinu stavljali hipoteke za njihove višemilionske kredite koje na kraju nisu vraćali.

Tako su hoteli “HTP Boka” iz Herceg – Novog nakon privatizacije od strane Vektre Montenegro polako propadali pa je hotel “Tamaris“ srušen, hotel “Igalo“ je devastiran, motel “Borići“, koji se nalazi u zaleđu Herceg-Novog je postao sklonište za stoku, a u motelu “Dubrava“ utočište su našli beskućnici. Iako nije srušen, kotorski hotel “Fjord’’ je godinama nakon privatizacije zaključan. Nove vlasnike je u javnosti pratio niz sumnji o poslovanju, i čak je Uprava za sprečavanje pranja novca istraživala da li je irski biznismen Majkl Finglton prilikom kupovine hotela „Fjord” oprao 5,5 miliona eura. I ulcinjsko, nekada možda i najbitnije predzeće, ”Solana Bajo Sekulić” je doživjela sudbinu i to dva stečaja. “Solana” je prodata kroz stečaj 2006. godine za, prema ranije objavljenim informacijama, oko 800 hiljada eura, da bi je je novi vlasnik uveo u stečaj opet u 2011. godine. Kupovinom “Solane” novi vlasnik je dobio preduzeće koje se prostire na površini od 14,5 kvadratnih kilometara a koje sada prodaje za preko 200 miliona eura.

Za sve kompanije je prije uvođenje stečaja i privatizacije najavljivano da će biti revitalizovane i da će nakon tog procesa kompanije raditi čak u povećanim kapacitetima i zaposliti nove radnike. Međutim ovo se u većini slučajeva nije desilo, komapanije su ili srušene i umjesto njih sagrađeni stambeni objekti ili još uvijek zjape opustošene, prazne i zaključane. Nekadašnji radnici još uvijek čekaju isplatu zaostalih potraživanja, povezivanje radnog staža i u kontinuitetu pokušavaju da saznaju šta se desilo sa imovinom preduzeća u čijem stvaranju su sami učestvovali.

I pored činjenice da je ogroman broj bivših državnih preduzeća i hotela uništen, nije poznato da je neko od odgovornih snosio bilo kakve posledice. Štaviše, mnogi stečajni upravnici i sudije su nakon ovako “uspješnih” privatizacija kroz stečajni postupak prelazili da vode stečaj drugih kompanija koje je uglavnom čekala ista sudbina.

Zbog toga, Crna Gora ostaje jedina zemlja u regionu koja se nikada nije bavila ovim aspektom korupcije, za razliku od drugih zemalja koje su procesuirale svoju stečajnu mafiju. Kako bi natjerali nadležne institucije da konačno preduzmu neke korake i utvrde odgovornost za ovakvu situaciju u hotelima i fabrikama primorskih opština i opština u centralnom dijelu Crne Gore, MANS će u naredna dva dana, organizovati info štandove kako bi građanima pomogli da traže kontrolna saslušanja u Parlamentu odgovornih za situaciju u njihovom preduzeću, da prijave tužilaštvu i policiji slučajeve privatizacije ili stečaja ili da dođu do informacija koje su im potrebne vezano za njihova preduzeća.

Pored pravne pomoći, građani će biti u prilici da na trgovima vide fotografije kompanija iz njihovog grada i susjednih gradova kao podsjećanje na to kako su privatizovane i šta je danas ostalo od profitabilnih hotela i fabrika na jugu. Događaji će biti organizovani u sledećim gradovima i terminima:

Ponedjeljak 26. januar:
Herceg Novi u 10 časova – na glavnom gradskom trgu
Ulcinj u 10 časova – ispred Centra za kulturu

Tivat u 13 časova – šetalište Pine
Bar u 13 časova – ispred robne kuće

Utorak, 27. januar:
Kotor u 10 časova – na ulazu Stari Grad
Cetinje u 10 časova – na glavnom gradskom trgu

Budva u 13 časova – kod Pošte
Danilovgrad u 13 časova – na glavnom gradskom trgu

MANS

Komentari su isključeni.