Danilović briše 1.263 nezakonito upisana birača

0

U biračkom spisku nađeno 1.263 lica koja su upisana u registar državljana nakon 16. oktobra 2014. godine, pa nemaju najmanje dvije godine prebivališta, te je ministar naložio da budu izbrisani iz biračkog spiska MANS pozdravlja odluku Ministarstva unutrašnjih poslova. Inicirali smo je na posljednjoj sjednici Koordinacionog tima, i raduje što je ipak došlo do njene realizacije i što je ministar naložio službenicima da izbrišu iz biračkog spiska nezakonito upisane birače – istakao Vuk Maraš

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja Goran Danilović naložio je brisanje lica iz biračkog spiska koja nemaju biračko pravo, jer nemaju najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori. Prema saopštenju, postupajući po nalogu ministra unutrašnjih poslova, Služba za informacione tehnologije MUP-a dostavila je spisak 1.263 lica koja su upisana u registar crnogorskih državljana nakon 16. oktobra 2014. godine, a upisana su u birački spisak.

Kako se navodi, uzimajući u obzir navedeni datum, a shodno odredbama Ustava Crne Gore, Zakona o registrima prebivališta i boravišta, Zakona o biračkom spisku i Zakona o strancima, izvjesno je da su u birački spisak upisani i državljani Crne Gore koji nemaju najmanje dvije godine prebivalište u Crnoj Gori.

Imajući u vidu da pomenuti crnogorski državljani nemaju biračko pravo, ministar unutrašnjih poslova je naložio Direktoratu za upravne unutrašnje poslove i Službi za informacione tehnologije da nakon odgovarajućih provjera i utvrđivanja činjeničnog stanja, na osnovu navedenih podataka iz službenih evidencija, odnosno registra, po službenoj dužnosti odmah izvrše odgovarajuće promjene u registrima i u biračkom spisku – navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, koordinaciono tijelo za sprovođenje obaveza u vezi sa izborima nastavlja predani rad na otklanjanju nepravilnosti u biračkim spiskovima.

A Ministarstvo unutrašnjih poslova posebno cijeni veliki doprinos koji u ovom tijelu daju predstavnici nevladinog sektora, u konkretnom slučaju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koji je ukazao na moguće nepravilnosti i inicirao njihovo otklanjanje – zaključeno je u saopštenju.

Da biračko pravo u Crnoj Gori ima 530.840 građana, saopšteno je 13. jula iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš kaže da je u pitanju početak MANS-ovih aktivnosti u vezi kontrole biračkog spiska, u susret parlamentarnim izborima zakazanim za 16. oktobar ove godine. Maraš je u izjavi za „Dan” podsjetio da je MANS i ranije prijavljivao veliki broj različitih vrsta nepravilnosti u biračkom spisku.

I to ćemo nastaviti da radimo, i očekujemo, naravno da se svi problematični birači, koji nemaju zakonsko pravo da glasaju, izbrišu iz birčakog spiska, ali i da se, s druge strane, utvrdi odgovornost onih koji su omogućili ovim licima (i ne samo ovim licima nego svima za koje će se ispostavi da se nezakonito nalaze u birčakom spisku) da budu procesuirani i da odgovaraju pred zakonom u jasno definisanoj proceduri – naglasio je Maraš.

S tim u vezi, kako je saopštio, u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora pozdravljaju odluku Ministarstva unutrašnjih poslova vezano za brisanje iz biračkog spiska.

Inicirali smo je na posljednjoj sjednici Koordinacionog tima, i raduje što je ipak došlo do njene realizacije i što je ministar naložio službenicima da izbrišu iz biračkog spiska nezakonito upisane birače – zaključio je Maraš.

Koordinacioni tim za praćenje sprovođenja obaveza iz izbornog procesa, čiji je cilj stvarnje potrebnih preduslova za održavanje slobodnih i fer izbora, formiran je početkom jula. Iz MUP-a je saopšteno da Koordinacioni tim čini šest predstavnika tog resora, na čelu sa ministrom Goranom Danilovićem. Pored Danilovića tu su i predstavnici klubova poslanika u Skupštini i nevladinog sektora koji su aktivno učestvovali u izradi izbornog zakonodavstva.

M.V.

Broj glasača po opštinama

MUP je, povodom raspisanih parlamentarnih izbora za 16. oktobar, objavio numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave, u odnosu na birački spisak po kome su održani izbori 2013. godine.

Najviše je birača u Podgorici, njih 133.514, zatim u Nikšiću, gdje pravo glasa ima 58.979 građana. Najmanje je birača u Šavniku – 1.709.

Šalju posmatrače

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope formirala je odbor za posmatranje predstojećih izbora u Crnoj Gori. Zahvalivši na pozivu predsjedniku Skupštine Crne Gore Darku Pajoviću, predsjednik Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope Pedro Agramunt informisao je da je biro te organizacije formirao ad hok odbor od 13 članova za posmatranje predstojećih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, zakazanih za 16. oktobar ove godine – saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

V.R.

Preuzeto sa portala DN Dan Online

Komentari su isključeni.