Državna izborna komisija donijela odluku da ograniči javnost svog rada

0

IzboriDrzavna izborna komisija je upravo donijela odluku da ogranici javnost svog rada i onemoguci posmatracima pracenje dijela rada te institucije.

Naime, DIK je odlucio da se po mini radnim grupama koje nisu utemeljene ni u zakonu, ni u poslovniku te institucije, utvrdjuje cinjenicno stanje u predmetima i to daleko od ociju posmatraca.

Posto je slican sistem koriscen i za sinocnu sjednicu DIKa, mozemo zakljuciti da se na samoj sjednici ne utvrdjuje cinjenicno stanje, vec po jedan izvjestac za odredjeni slucaj iznosi svoj predlog odluke o kome se partijski glasa.

Ono sto je posebno apsurdno je sistem DIK-a u kome je o predlozima Pozitivne i DFa juce izvjestavala kvazi radna grupa koju su cinila dva predstavnika DPSa. Kakav ce biti sistem danas, nije nam poznato, jer nam je, kao posmatracima, zabranjeno da pratimo ovaj dio rada DIKa.

Inace, ovakva metodologija rada nikada ranije nije primjenjivana, niti je predvidjena Zakonom i Poslovnikom DIKa.

Plasimo se da ovakva praksa DIKa i tajni nacin rada po metodologiji koju zakon ne poznaje, dodatno urusava povjerenje u izborni proces i baca sumnju na zakonitost rada i odluka koje DIK donosi.

MANS

Komentari su isključeni.