Đukanovićev let državnim avionom za Pariz i dalje ostaje tajna

0

Vrhovno državno tužilaštvo je odbacilo pritužbu MANS-a na odluku Specijalnog tužioca Veljka Rutovića da odbaci našu krivičnu prijavu koju smo podnijeli protiv predsjednika države, Mila Đukanovića zbog sumnje da je na putu do Pariza vladin avion koristio u privatne svrhe.

U dopisu VDT-a koji potpisuje državni tužilac Veselin Vučković se navodi je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) „postupalo saglasno svojim zakonskim ovlašćenjima i nakon provjera prijave u izviđaju donijelo obrazloženo rješenje o odbacivanju krivične prijave“.

Odgvor VDT-a na pritužbu MANS na rješenje o odbacivanju prijave

Podsjećanja radi, državni tužilac Rutović je početkom marta ove godine odbacio prijavu MANS-a, bez obrazloženja kakve su istražne radne sprovedene, uz konstataciju da „ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili navedeno krivično djelo“. Pored Đukanovića, MANS je prijavom obuhvatio i Natašu Pešić, generalni sekretarku Vlade Crne Gore koja je na čelu institucije koja raspolaže vladinim avionom.

Nakon što je prijava MANS-a odbačena, Đukanović je saopštio da je let Pariz bio službeni, te da je tamo imao „obavezu koju je obavio u interesu države“, te da se radi o poslovima predsjednika države o kojima se ne obavještava javnost. Đukanović je tada dodao i da će „javnost biti obavještena onda kada se taj posao završi“.

Gotovo pet mjeseci nakon leta za Pariz, javnost i dalje nema bilo kakvu informaciju šta je Đukanović dva dana prije dočeka nove godine radio u Parizu, sa kime se susreo i konačno o kakvom se državnom poslu radi i kakve koristi od tog „poslovanja“ će imati građani Crne Gore.

Informaciju o tome šta je predsjednik radio u Parizu, imaju „neki državni organi“ rekao je Đukanović tada, ne precizirajući o kojim institucijama ili pojedincima se radi.

Premijer Duško Marković je komentarišući sumnje da je Đukanović vladin avion koristio u privatne svrhe rekao da „mu ne pada na pamet da se bavi time, niti mu je to posao“.

Oni kojima je to bio posao su svakako bili tužioci Rutović i Vučković. Međutim, zahvaljujući upravo njihovim odlukama javnost Crne Gore je i dalje uskraćena za informaciju o letu za Pariz, a predsjednik Đukanović, za sada, oslobođen bilo kakve krivične odgovornosti.

Od bilo kakve odgovornosti Đukanović je sredinom prošle oslobođen i za slučaj „Koverta“ kada su odluku o tome donijeli upravo tužioci Rutović i Vučković. Tužilac Rutović je i pored sopstvenog priznanja Đukanovića da je DPS primala donacije koje nije prijavljivala, donio odluku da se odbaci krivična prijava MANS-a, a upravo Vučković tu odluku i potvrdio i to svega par dana prije nego što je ambasador EU u Crnoj Gori, Aivo Orav pozvao da se afera riješi.

Bilo bi ljekovito za crnogorsko tužilaštvo kada bi tužioci Rutović i Vučković javno istupili sa informacijom o tome ko na njih vrši pritisak koji za rezultat ima ovakve odluke. Do tada, zakonom i ustavom garantovana nezavisnost i nepristrasnost tužilačke organizacije ostaje samo mrtvo slovo na papiru.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS

Komentari su isključeni.