Građanski front predao inicijativu za ocjenu ustavnosti

0

Građanski front danas je predao Ustavnom sudu Crne Gore predloge za ocjenu ustavnosti zakona o taksama i pravila za obračun cijene elektične energije, koje je juče potpisalo 26 poslanika Skupštine Crne Gore.

Tako je, u skladu sa članom 39. Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti zakona ”euro po euro” i opštih akata RAE kojima se građanima nameće plaćanje nečeg što nijesu potrošili, dok EPCG svoj novac od investicija drži u Prvoj banci kako bi čuvala njenu likvidnost.

Podjećamo da je Ustavni sud donio Poslovnik koji propisuje da, po pravilu, održava redovne sjednice dva puta mjesečno, dok su prioritetni predmeti oni koji se odnose na odlučivanje o nekom značajnom pravnom pitanju i imaju širi društveni značaj, što su nesporno navedeni predmeti. Takođe, sud na redovnoj sjednici odlučuje o održavanju javne rasprave.

Zato, bez obzira što su Ustavni sud i oni koji pokušavaju da ga zastupaju, osjetljivi na postavljanje rokova i ultimatuma, ovim putem još jednom dajemo ultimatum Ustavnom sudu da postupa u skladu sa Ustavom, zakonom i aktima koje je sam donio. U tom smislu, Ustavni sud mora održati sjednicu u ovom mjesecu, ove predmete mora tretirati kao proritetne i u najkraćem roku bi morao zakazati javnu raspravu o ovim pitanjima.

Svaki drugačiji pristup od strane Ustavnog suda bio bi kršenje Ustava, zakona i Poslovnika i direktna zaštita korupcije i ugradnje kriminalaca koja se pokušava naplatiti od svih građana. Stoga ćemo nastaviti da postavljamo ultimatume i Ustavnom sudu i svima drugima da se Ustav i zakoni moraju poštovati i da se svi oni koji to pokušavaju izbjeći ”na zadnja vrata” ili nevršenjem svojih obaveza moraju jednom suočiti sa odgovornošću za svoj rad i nerad.

Veselin Radulović
Advokat iz Podgorice

Komentari su isključeni.